Ziua Mondială a Zăpezii va fi sărbătorită duminică și în Maramureș. Ca de fiecare dată, TuSport Baia Mare a pus la cale un eveniment plin de culoare și originalitate. Sunt așteptați peste 100 de participanți care, în final, vor transforma pârtia Icoana din Cavnic într-un mare ring de dans…

A treia duminică din an = Ziua Mondială a Zăpezii

În fiecare an, în a treia duminică din ianuarie este marcată World Snow Day / Ziua Mondială a Zăpezii. O propunere lansată în 2012 de Federația Internațională de Schi. Această sărbătoare, dedicată celor mici și celor mari deopotrivă, nu este altceva decât o invitație să te bucuri de zăpadă: să descoperi ceva nou, să savurezi distracția sporturilor de iarnă și să experimentezi pentru a crea momente de care să îți aduci aminte cu drag și care să îți dea imboldul – în toate celelalte zile din an – de a merge mai departe.

Povestea (și ce faină poveste!) a început așa: în 2012, Ziua Mondială a Zăpezii a fost celebrată de circa 200.000 de iubitori ai sporturilor de iarnă. Aceștia au participat la 225 de evenimente în 39 de țări.

Fața ludică a schiului se va arăta pe pârtia Icoana

Încă de la prima edițe, TuSport Baia Mare a adus această sărbătoare și în Maramureș. În 2021, ”TuSport Snow Day” a intrat în topul mondial, fiind la ora respectivă 60 de evenimente organizate în lume. În 2022, ”TuSport Snow Day” s-a derulat în premieră în nocturnă. Pentru a privi doar puțin înapoi…

Iar duminică, 15 ianuarie, va fi a 12-a ediție. Celebrarea zăpezii este programată să înceapă la ora 11.00 pe pârtia Icoana din Cavnic. ”Pentru că este vorba de o zi de sărbătoare, ne dorim să arătăm o altă față a schiului: un schi ludic, în care fiecare instructor va organiza o serie de jocuri pe schiuri”, precizează pentru eZiarultău Tudor Bogdan – președinte TuSport. Firește că am întrebat ce jocuri. ”Monkey See / Monkey Do, Red Light / Green Light, One Ski Races & Relays, Follow the Leader, slalom uman, jocuri cu bulgări de zăpadă, Umbra, Avionul”. Detalii nu am mai cerut, dar bănuim că va fi foarte distractiv pentru că așa a fost absolut de fiecare dată.

Ziua nu se va încheia înainte ca pârtia să devină un mare ring de dans și toți participanții să ”încingă” un mare dans al pinguinului. Și chiar dacă e sărbătoare și e despre bucurie și distracție, evenimentul include și o parte educațională, urmând a fi prezentate regulile de conduită pe pârtie. Toți copiii vor primi diplome și materiale cu imaginea evenimentului. Organizatorii se pregătesc pentru peste 100 de participanți.

În loc de concluzii, niște statistici

Așadar în 15 ianuarie are loc Ziua Mondială a Zăpezii. Pentru această ediție au fost anunțate peste 140 de evenimente în 44 de țări. În 11 ediții, Ziua Mondială a Zăpezii a reunit în lumea întreagă peste 4.600 de evenimente la care au participat mai mult de 2,7 milioane iubitori de zăpadă. La ediția precedentă au fost organizate 148 de evenimente în care au fost implicați circa 27.000 de participanți din 42 de țări. Recordurile au fost stabilite, însă, la ediții mai vechi. Cei mai mulți participanți (peste 590.000) au fost în 2015. Același an care a marcat și recordul de evenimente (645). Recordul de țări (46) a fost înregistrat în 2017 și 2018.

Ramona-Ioana Pop
Sursă informații: world-snow-day.com. Foto: TuSport Baia Mare.

CITEȘTE ȘI:
Ziua Mondială a Zăpezii, ediția de Maramureș, este celebrată azi în nocturnă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.