O serie de expoziții, recitaluri de muzică și poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanțelor Institutului Cultural Român de Ziua Limbii Române, sărbătorită azi.

ICR CHIȘINĂU – ”Odă limbii române”, spectacol de muzică și poezie

Sub genericul ”Odă limbii române”, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chișinău va transmite, pe pagina de Facebook, un recital de poezie susținut de actorii Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ninela Caranfil, Mihaela Chiu. De asemenea, Silvia Goncear, Marin Gheraș și Select Stings Quartet vor susține momentele muzicale ale evenimentului.

ICR LISABONA – Poemul ”Ce te legeni?…”, recitat în limba română

O parte din membrii EUNIC Portugalia vor recita, în limba română, poemul „Ce te legeni?…” de Mihai Eminescu, inclus în volumul ”Revedere”, apărut în 2005 la editura Evoramons, în traducerea Doinei Zugrăvescu. Evenimentul va avea loc azi pe paginile de Facebook și Instagram ale ICR Lisabona. Materialul video va fi subtitrat în limba portugheză.

ICR LONDRA – Anamaria Marinca recită poezii de Ana Blandiana

Eseul ”Mi-e dor” din volumul ”Calitatea de martor” al scriitoarei Ana Blandiana va fi lecturat în interpretarea actriței Anamaria Marinca, în limba română și în engleză (traducere semnată de Gabi Reigh), cu ocazia Zilei Limbii Române. Lectura eseului a fost înregistrată special pentru această ocazie la sediul ICR Londra și va fi difuzată azi pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube ale reprezentanței.

ICR MADRID – Expoziție și dialog virtual despre cultura română în Spania

O serie de 19 picturi ale artistei Sabina Elena Dragomir vor fi prezentate în spațiile Institutului Cultural Român de la Madrid, în perioada 1-30 septembrie. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 31 august, de Ziua Limbii Române, și va fi prezentat pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube ale ICR Madrid. Expoziția ”Ea a fost aici”/”Ella estuvo aquí” spune o poveste despre obscuritate și transparențe despre ființare. De asemenea, o conferință online dedicată prezenței limbii și culturii române în sistemul de educație preuniversitar și universitar din Spania va fi organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei.

ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA – Curs de limba română

Ultimul curs online de limba și cultura română din actualul an academic, dedicat grupei de nivel intermediar, va fi postat, azi, pe pagina de Facebook a reprezentanței, cu ocazia Zilei Limbii Române. În cadrul înregistrării este prezentat rezultatul inedit al traducerii integrale a unei proze scurte de către cursanții coordonați de profesorul Nicoleta Neșu. Textul este ”Ora de iarnă” de Adriana Bittel și face parte din volumul ”Cum să fii fericit în România”, coordonat de Oana Bârnă și apărut la Editura Humanitas.

ICR STOCKHOLM – Poetul Ioan Es. Pop, recitat în suedeză de actrița Adriana Savin

Un recital online de poezie contemporană românească, avându-i ca invitați pe poetul Ioan Es. Pop și pe actrița suedeză de origine română Adriana Savin, va fi postat azi pe pagina reprezentanței. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate poeme din volumul ”Ieudul fără ieșire”. Evenimentul inaugurează o serie de recitaluri de poezie online care vor continua pe toată durata lunii septembrie, avându-i ca invitați pe câțiva dintre cei mai cunoscuți poeți români contemporani traduși în limba suedeză. Înregistrările vor putea fi urmărite și pe canalul YouTube al ICR Stockholm.

ICR TEL AVIV – ”Șezi blând și învață românește”

Un colaj video ce va include testimoniale ale cursanților care participă la cursurile online de limba română organizate de ICR Tel Aviv va fi difuzat azi pe pagina de Facebook a reprezentanței. Materialul video va include un număr de zece intervenții ale studenților, în care aceștia vor spune motivele pentru care au decis să învețe limba română, cuvintele și expresiile preferate. Difuzarea materialului video are ca scop marcarea Zilei Limbii Române în Israel, unde există o comunitate importantă de evrei originari din România, dar ai căror urmași nu vorbesc limba română și care, astfel, pot afla despre posibilitatea de a o învăța cu ajutorul programelor online din această perioadă desfășurate de ICR Tel Aviv.

ICR VARȘOVIA – Desene „cu alte cuvinte…”

Expoziția de desene în aer liber ”Cu alte cuvinte…“, o aventură cu expresii frazeologice poloneze și românești, va fi inaugurată azi de ICR Varșovia. Desenele și conceptul grafic îi aparțin ilustratorului clujean Adrian Barbu. 21 de perechi lingvistice, mărturii ale felurilor de a gândi și ale reperelor celor două popoare, vor purta privitorul într-o călătorie lingvistică prin universurile limbilor română și polonă.

IRCCU VENEȚIA – Limba română prin ochi de copil

Un dialog filmat, fiu-tată, pe baza ”perlelor” de limbă strânse de scriitorul Robert Șerban de la fiul său, Tudor, va fi difuzat azi pe pagina oficială de Facebook a Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția (IRCCU Veneția). Baza dialogului este cartea ”Tata, eu glumesc serios. Tudor Șerban la vorbă cu Robert Șerban”, apărută la editura Polirom. Materialul video propune publicului o altfel de Zi a Limbii Române cu ajutorul proiectului ”Limba română prin ochi de copil”: un băiat de nouă ani, ca personaj principal, care ne va reaminti că limba română este vie și captivantă, iar învățarea ei este ca un joc în care toți câștigă și zâmbesc.

Manifestările sunt organizate de ICR împreună cu ambasadele și consulatele din țările de reședință, la sediile institutelor sau în colaborare cu parteneri locali, fiind transmise prin mijloacele de social media ale instituțiilor.

Sursă informații și foto: Institutul Cultural Român

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.