Ambasada României în SUA și Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, au organizat în acest final de săptămână, la Washington, cea de-a doua ediție a evenimentului ”Romanian Weekend at The Wharf”. ”Cel mai mare proiect de diplomație culturală al României în Statele Unite”, după cum subliniază reprezentanții Institutului Cultural Român din New York.

Maramureșul a fost în centrul acestui festival românesc în Statele Unite, fiind reprezentat pe scenă de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”. Demonstrații de olărit a susținut  maestrul olar Vasile Chira. Iar meșterul Ioan Bârsan a oferit demonstrații de sculptură în lemn.

Programul românesc în Washington a constat în spectacolele de dans și muzică; lecturi performative; o expoziție interactivă de costume populare, publicul având ocazia unică de a proba minunatele costume tradiționale; o expoziție de cărți semnate de autori româno-americani; un stand de prezentare a ofertei de etno-turism și turism cultural din România și, nu în ultimul rând, standuri cu produse și vinuri românești, cu degustările aferente.

Fiind în SUA în context academic, rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, a participat la ”The Romanian Weekend at The Wharf”, iar prezența maramureșenilor nu a trecut neobservată, după cum mărturisește într-o postare pe contul UBB: ”A fost o mare plăcere să întâlnesc o parte din comunitatea românească (…) și să regăsesc aici superbele tradiții maramureșene în diversitatea și splendoarea lor (Maramureșul de azi include pe lângă nucleul maramureșean istoric și tradiții ale Țărilor Codrului/Chioarului/Lăpușului – tradiții de care mă simt apropiat direct și prin vecinătate, în condițiile în care bunicii mei sunt din Țara Codrului)”.

Mai multe despre ”Romanian Weekend at The Wharf”, aici.

Sursă video: Facebook / ICR New York. Sursă foto: Facebook / Ionel Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.