În ultimii ani am început să vedem cum planeta noastră este tot mai grav afectată de poluarea masivă cu plastic. Mor peștii, mor păsările, iar noi ne distrugem ecosistemele naturale. Avem obiceiul să folosim plastic pentru aproape orice pentru că ne fac viața mai ușoară. Dar după ce se uzează, trebuie să le și aruncăm undeva. Și, din păcate, o mare parte din plastic ajunge în râurile și pădurile Maramureșului. Și nimeni nu știe cine le-a aruncat…
Persoanele care poluează acum natura cu deșeuri să înceteze să o mai facă!
Plasticul reprezintă o compoziție chimică specială prin care acestui material i se poate conferi orice formă și rezistență. Adică poate fi transformat în aproape orice și poate fi folosit la aproape orice. Acest lucru este foarte convenabil pentru noi. Problema este că nu se bio-degradează și poate crea o serie de probleme de sănătate. Iar arderea plasticului este și mai toxică, deoarece produce o substanță cancerigenă denumită Diopsina.
Din această cauză, începând din 2006, alături de prieteni și colegi, am apelat la diverse soluții prin care să ne aducem contribuția la reducerea poluării locale și la formarea unei mentalități ecologice în rândul maramureșenilor. Scopul nostru este clar: persoanele care poluează acum natura cu deșeuri să înceteze să o mai facă!
Un proiect inovativ, unic și realizat cu bani din buzunarul propriu
Din 2007 încoace am reciclat în fiecare an plasticul și l-am transformat în plute cu care am navigat râul Someș. Acum a venit momentul să inventăm ceva nou. Așa că vom organiza un teren pe care se va juca airsoft, teren construit 100% din materiale reciclate.
Este un proiect inovativ, unic și realizat cu bani din buzunarul propriu. Iar când terenul va fi gata, vom scrie un manual în care va fi explicat întregul proces care stă la baza proiectului, astfel încât și alți români să știe cum să ecologizeze mediul înconjurător și să îl transforme în teren propice pentru airsoft sau alte activități sportive. Manualul va fi unul practic, cu instrucțiuni clare, urmând să fie scris atât în limba română, cât și în engleză.
Vrem să curățăm natura în timp ce transformăm mentalități!
Recipientele de plastic sunt adunate din două surse. În primul rând, curățăm zonele naturale din Maramureș (pentră că aici ne-am născut și aici locuim): adunăm PET-urile aruncate în natură de persoane inconștiente, pentru că nouă ne place să locuim în curățenie! În al doilea rând, conștientizăm maramureșenii despre importanța unui mediu curat în care să trăim. Așa că adunăm PET-uri de la prieteni și cunoștințe, rugându-i pe toți să nu le arunce, ci să le adune și să ni le aducă nouă pentru a le transforma în ceva util.
Ținta finală este să strângem minimum 10.000 de PET-uri cu care să construim terenul de joc. Vrem să curățăm natura în timp ce transformăm mentalități! Sperăm ca prin acest proiect să putem pune Maramureșul pe harta inovațiilor ecologice din România și să promovăm o viață sănătoasă prin ecologie și sport.
ing. Tudor Edward, fondator Airsoft Maramureș
Sursă foto: Facebook / Tudor Edward