Trei decenii se împlinesc azi de când Universitatea Explorări cucerea titlul de campioană națională a României. O performanță venită la pachet cu o premieră: echipa din Baia Mare era prima campioană din provincie. Pe atunci jucător, antrenorul Marius Botea mărturisea într-un interviu pentru eZiarultău: ”Voi fi mereu mândru de această performanță!”

U Explorări, campioană în fața unei săli pline 

Se împlinesc azi trei decenii de când, în fața unei săli pline, U Explorări devenea campioana națională a României. Prima campioană din provincie. Titlul național s-a decis în 1993 după o confruntare Dinamo vs Explorări jucată după sistemul ”trei din cinci meciuri”. Primele două s-au derulat în București. U Explorări a câștigat cu 3-1 primul joc. Dinamo a câștigat cu 3-1 al doilea meci. Disputa s-a mutat apoi în sala sporturilor din Baia Mare pentru alte două partide. Echipa antrenată de tandemul Mircea Spătăceanu – Adrian Arbuzov a câștigat meciul trei cu același 3-1. În a patra confruntare, băimărenii s-au impus cu 3-0. Astfel, în 13 mai 1993, Universitatea Știința Explorări devenea campioana României.

Lotul echipei U Explorări Baia Mare, ediţia 1992-1993: Adrian MOROIANU, Marius BOTEA, , Stelian GROZAV, Oliver ALEXA, Aryan KORCA, Sorin POP II, Tamaş HALL, Vasile PETREŢCHI, Florin CRĂCIUN, Virgil OMAC, Claudiu PODAR, Sorin PUŞCAŞ. Antrenor principal: Mircea SPĂTĂCEANU Antrenor secund: Adrian ARBUZOV.

De remarcat că trei dintre numele de atunci se regăsesc în configurația clubului băimărean de azi: secundul Adrian Arbuzov este azi director tehnic, în timp ce jucătorii Marius Botea și Sorin Pop II sunt azi antrenorii echipei.

”Mărturisesc: voi fi mereu mândru de această performanță!”

Într-un interviu din 2020 pentru eZiarultău, Marius Botea rememora momentul: ”Explorări era prima echipă de club din provincie care cucerea titlul național în detrimentul titratelor Steaua și Dinamo. De altfel țin minte că – la începutul sezonului – eram cotați cel mult cu șanse la bronz: Dinamo, Craiova și Steaua aveau loturi foarte bune. Dar noi aveam o mare sete de rezultate și era o sete care ne unea!

În drumul spre aur, pentru noi cel mai greu joc a fost cel din semifinale, împotriva Craiovei, echipă de care am reușit să trecem cu mare dificultate. Marea provocare fiind depășită, finala cu Dinamo am tratat-o ca pe un meci obișnuit de campionat. Noi eram considerați outsideri în această ecuație, dinamoviștii fiind cotați fără echivoc cu prima șansă la câștigarea campionatului. Presiunea era la ei, situația ne convenea. Conform regulamentului, se juca după sistemul trei meciuri din cinci, primele două fiind programate pe terenul echipei mai bine clasate, care era Dinamo. După cele două partide din București scorul era 1-1. Îmi amintesc că am debutat în această confruntare cu un joc incredibil, pe care l-am câștigat cu 3-1. Acela a fost momentul în care am început să îndrăznim să ne gândim la aur.

Aveam și argumente care lucrau în favoarea noastră: atmosfera între noi era excelentă, eram în formă sportivă bună și, în plus, urmau meciurile din Baia Mare. Știam că ne putem baza pe sprijinul suporterilor. Așa că am început să cochetăm tot mai insistent cu gândul la titlul național. Iar surpriza s-a întâmplat. Și asta în fața unei săli arhipline. A contat enorm suportul publicului, fără de care îndrăznesc să spun că rezultatul ar fi putut să fie altul. Dar așa am ieșit victorioși în următoarele două jocuri și am câștigat astfel aurul, devenind campionii României. Mărturisesc: voi fi mereu mândru de această performanță!”

CITEȘTE ȘI:
”Mi-aș dori enorm să fiu campion național ca antrenor al echipei Explorări Baia Mare!” (Marius Botea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.