Trofeul Național Masters de viteză în coastă programează, în perioada 25-27 august, etapa dotată cu Trofeul Baia Mare. ”Pe serpentinele Gutâiului emblematic, cunoscut și sub denumirea de «Iadul Verde» datorită arborilor trainici ce «îmbrățișează» zecile de viraje ale traseului de concurs”, după cum specifică reprezentanții Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS).
O tradiție începută în 1973
Deși a stat o vreme sub semnul întrebării, etapa din Maramureș va avea loc, continându-se astfel tradiția simfoniei motoarelor turate prin Pasul Gutâi. O tradiție începută în 1973. ”La acel moment, competiția de pe Gutâi devenea componentă a calendarului din Campionatul Național de viteză în coastă, fiind chiar etapa de debut a sezonului respectiv. O enigmă! Asta a fost Trofeul Baia Mare pentru cei mai mulți piloți ai acelor vremuri și, totuși, posibil chiar acest fapt a influențat prezența la start a peste 60 de piloți”, reconstituie cei de la FRAS istoria primei etape de Campionat Național de viteză în coastă care a avut loc în Maramureș.
Printre participanții aliniați la start atunci s-a numărat nu doar Laurențiu Borbely, câștigător al primei ediții, dar și localnicul Victor Nicoară, cel care – de-a lungul perioadei de glorie a anilor ‘70-’80 – a devenit „stăpânul” traseului de pe Gutâi.

Competiția din Maramureș s-a derulat cu perioade mai lungi sau mai scurte de pauză. În 2020 XPO Racing readuce în prim-plan competiția băimăreană. „Regele” vitezei în coastă din acel sezon, Emil Nestor, a fost încoronat și pe traseul de pe Gutâi, acesta deținând și acum recordul pe cei 5.200 metri – 2:52,223 sec. În 2021 învingător a ieșit Silviu Dumitrescu, iar în 2022 Jerome France.
Trofeul Baia Mare, start festiv în centrul istoric al orașului
Ediția din acest an a Trofeului Baia Mare se va desfășura în perioada 25-27 august, cu startul festiv și festivitatea de premiere în centrul istoric al municipiului Baia Mare. Acțiunea automobilistică se mută în Baia Sprie sâmbătă și duminică, fiind programate câte patru manșe competiționale în ambele zile: două de recunoaștere și două de antrenament sâmbătă, respectiv alte două de recunoaștere și cele două decisive, de concurs, duminică.
Sursă informații și foto: FRAS (credit foto deschidere: Cătălin Stoia)
CITEȘTE ȘI:
Campionatul Național de viteză în coastă a descins în Maramureș în 1973