”Francofonia… în nordul României. De ce să învățăm limba franceză?” – aceasta a fost tema abordată la Școala Gimnazială Vișeu de Jos cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei. O zi marcată în fiecare an, la 20 martie, sub tutela Organizației Internaționale a Francofoniei
Tema de anul acesta a Zilei Internaționale a Francofoniei a fost ”Je m’éduque, donc j’agis” / ”Mă educ, deci acționez”.
Dezbaterea de la Școala Gimnazială Vișeu de Jos au fost susținută de Anuța Pop, doctor în filologie, din partea Fundației ”Vasile Tomoiagă” (tocmai la școala din Vișeu de Jos a învățat Anuța Pop primele cuvinte în limba lui Molière) și prof. Florica Tomoiagă. Acestea au încercat să răspundă întrebării ”De ce să învățăm limba franceză?” alături de elevii claselor gimnaziale care studiază această limbă.
”Copiii au aflat că aproape 300 de milioane de persoane vorbesc, în prezent, limba franceză, aceasta fiind una dintre cele mai vorbite limbi ale lumii.
Că termenul «francofonie» desemnează comunitatea vorbitorilor de limba franceză, dar și o structură instituționalizată, ce are ca scop promovarea limbii și culturii franceze, dar și a diversității culturale a lumii francofone. Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) este organismul ce reuneşte state şi guverne de pe cinci continente care au în comun afinitatea pentru limba franceză. Iar România face parte din această organizație.
În fiecare an, în 20 martie, țările membre OIF, de pe întreg globul, marchează Ziua Internațională a Francofoniei prin diferite acțiuni. Evenimentul nostru a fost înscris în agenda Organizației Internaționale a Francofoniei, fiind singurul eveniment din Maramureș de pe agenda oficială a organizației și printre puținele din România”, informează Anuța Pop.

S-a vorbit despre limba franceză ca fiind una a culturii și a călătoriilor, a modei și a literaturii, a sportului și a gastronomiei. ”Despre atuul pe care cei ce cunosc limba franceză îl au atunci când doresc să studieze în oricare din țările francofone, ori să facă schimburi educaționale sau culturale. Pentru fiecare dintre aceste domenii, elevii au găsit simboluri ale Franței (nu au lipsit Turnul Eiffel, Săptămâna Modei, croissantele și, evident, Mbappé).
La finalul activității, din partea asociației noastre am oferit bibliotecii școlii cărți aduse special din Franța pentru această ocazie, cărți ce îi vor ajuta pe elevi să-și aprofundeze cunoștințele de franceză dobândite în timpul orelor de curs”, precizează Anuța Pop.
CITEȘTE ȘI:
Din Maramureș în Franța, pe fir de Mărțișor