Vasile Rus din Vadu Izei, un ceteraș talentat | video

Din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, am realizat în februarie o cercetare folclorică, la Vadu Izei, eveniment superb, în cadrul căruia am avut onoarea de a-l cunoaște pe ceterașul Vasile Rus, zis Poștașul. Ne-am revăzut și săptămâna trecută la Vișeu de Jos, unde minunatul ceteraș de un bun simț, modestie și talent rar întâlnite, a decis să ne însoțească pentru a contribui la proiectele noastre. „Încăpățânatul” ceteraș a refuzat să-și abandoneze stilul autentic de a cânta. A fost primul ceteraș român din zonă, de această îndeletnicire ocupându-se în exclusivitate rromii la acea vreme. Deși era o meserie stigmatizată pe atunci, curajul lui Vasile Rus de a trece peste această barieră, i-a inspirat pe unii tinerii să îmbrățișeze această meserie.

Vasile Rus a învățat să cânte la vioară de la vecinul său Vasile Duma, de la renumitul Gheorghe Cioată și de la Frații Florea. Traind într-o zonă atât de complexă din punct de vedere etnic, ceterașul a învățat și repertoriul minorităților maghiare, evreiești și ucrainene, cântând la evenimentele acestora de-a lungul timpului. A cântat melodiile ritualice la botez, nuntă, stână, jocul satului, strânsul fânului, mersul în cătane, „nunta mortului”.
A transmis mai departe cunoștințele sale în tainele viorii, elevilor din Vad, Sighet, Valea Stejarului. A fost vizitat de către studenți și doctoranzi evrei din S.U.A., cărora le-a cântat muzica evreiască Klezmer.

A avut deschidere și spre alte orizonturi culturale, cântând klezmer alături de nume cunoscute, precum Zoe Aqua sau Deborah Strauss. A cântat în Vad, Sighet, în marile orașe din țară, dar și în Ucraina sau în Franța. Talentul și genialitatea sa, constă și în faptul că Vasile Rus predă și dansurile populare autentice, în timp ce cântă la vioară!

Vă mulțumim din suflet, domnule Vasile Rus și ne bucurăm nespus că am avut ocazia și onoarea de a vă cunoaște și de afla din tainele unui om atat de talentat! Video aici.

Text: Corina Isabella Csiszar, Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş

Video: Florin Avram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.