Undeva în vara anului trecut ieșea de sub tipar ”Revelația cosmică. Universul pe înțelesul tuturor”. Prima carte semnată de Vasile Petrovan. Lansată în 1 septembrie. Dar nici nu avusese loc lansarea, și băimăreanul începuse deja să scrie următorul volum: ”Preistoria vieții”. Care va fi lansat mâine.
Licențiat în geografie și istorie, Vasile Petrovan este pasionat de adevărul istoric și de natură. A studiat canto și cântă la chitară. Scrie poezii și compune cântece. Își iubește familia, dar nepoțica sa, Lisa-Maria, este – după cum mărturisește – ”lumina vieții mele”. Nu e nicio surpriză, așadar, că ambele volume scrise de Vasile Petrovan îi sunt dedicate.
Fascinat de când se știe de știință, a început să scrie articole pentru eZiarultău.ro din 2021. Rubrica sa, ”Angoase științifice”, tratează – în fiecare seară de miercuri – subiecte din cele mai diverse: de la fascinanta Atlantidă la reptilieni, de la Marea Piramidă din Giza la sferele din Klerksdorp, de la proiectul HAARP la timpul cubic, de la ecuația iubirii la misterele vedice, de la pisică la axolot și de la Hedy Lamarr la Mona Lisa. Combinația de argumente științifice, de întrebări (de cele mai multe ori retorice) care de care mai incomode și o anumită doză de poezie face din textele sale o lectură cât se poate de plăcută și de educativă.
Pasionat de studiul Cosmosului de când se știe, a avut nevoie de circa 18 luni să scrie prima carte, ”Revelația cosmică. Universul pe înțelesul tuturor”. ”S-a născut din dorința de a ușura căutările acelora care se simt atrași într-o oarecare măsură de magia Cosmosului și asta chiar dacă profesiile lor nu pretind vreo legătură profundă cu fizica, chimia sau astronomia”, mărturisește băimăreanul.
A doua sa carte, ”Preistoria vieții”, a ieșit din laboratorul de creație mai repede. ”Uneori blândă, alteori aprigă, dar mereu în căutarea echilibrului între forță și fragilitate, viața a reușit de-a lungul miliardelor de ani să-și găsească drumul, diversificându-se și răspândindu-se pretutindeni. Treptat, a pus stăpânire pe fiecare părticică de pământ și pe fiecare picătură de apă, ocupând pentru eternitate toate nișele ecologice, chiar și cele mai improbabile. Pe măsură ce evolua și se adapta la noi medii, a reformat profund Pământul, transformându-i fiecare colțișor într-o capodoperă de frumusețe și diversitate. Atmosfera, oceanele și scoarța terestră au fost sculptate și modelate într-un tablou uimitor de complex și de frumos. Astfel, în ritmul etern al timpului, planeta devenea o operă de artă în continuă schimbare”, scrie autorul în povestea de început.
Volumul nu este altceva decât o călătorie de descoperire și contemplare: ”Vom încerca să deslușim tainele care încă persistă neclintite și neatinse de razele luminoase ale înțelegerii noastre. Poate așa vom înțelege frumusețea și forța ce se ascund în profunzimea fiecărei forme de viață”.
”Preistoria vieții” a apărut la editura Proema din Baia Mare, la fel ca și prima carte. Va fi lansată mâine, de la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare. Va vorbi despre carte și autor, din partea editurii, Alexandru Peterliceanu. Un eveniment moderat de Dr. Teodor Ardelean – director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”. Și chiar nu am întrebat de data aceasta, la câtă poftă de scris are, probabil Vasile Petrovan lucrează deja la a treia sa carte. Până atunci, însă, în fiecare miercuri seara, aveți ocazia să deslușiți alături de el în ”paginile” eZiarultău ”Angoase științifice”.
Ramona-Ioana Pop
CITEȘTE ȘI:
”Aveam nevoie de liniște pentru a ajunge la stele…” (Vasile Petrovan)