Vadu Izei va răsuna de colinde în seara de 11 decembrie. Cete din mai multe zone din Maramureș vor colinda în funcție de vârstă și de locul de unde vin. Concertul se dorește, printre altele, și o lecție despre ”cât de important este să conservăm specificul fiecărui loc în parte și să ducem această diversitate mai departe”, spune Măriuca Verdeș – președinte al Asociației Rădăcinilor Străbune.
”Sper să reaprindem împreună flacăra colindatului”
”Așe-i rându’ pă la noi” se numește concertul de colinde care va avea loc în 11 decembrie, de la ora 17.00, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Vadu Izei. ”Am organizat acest concert pentru că mulți mi-au spus că doresc să fie spectatori la un astfel de eveniment. Mulți și-au manifestat interesul să participe și să colinde și ei. Sper să reaprindem împreună flacăra colindatului. Pentru că în ultima vreme așteptăm să vină alții să ne colinde și uităm că noi suntem primii care ar trebui să colindăm”, spune Măriuca Verdeș – președinte al Asociației Rădăcinilor Străbune.
Și adaugă: ”Dacă nu vom motiva și încuraja comunitățile din Maramureș să își ducă tradițiile mai departe, treptat vor renunța la ele. Așa că am inventat încă un eveniment prin care să ofer oamenilor locului ocazia să se exprime. Să nu se simtă uitați. Nici ei. Și nici obiceiurile lor”.
Vor colinda Horitoarele din Lăpuș, Anișoara Rad-Oros, Corul Parohiei Buna-Vestire din Oncești, Grupul Rădăcinilor Străbune, Măriuca Verdeș, Corul Bisericii Ortodoxe Sf. Apostol Andrei din Vadu Izei și Corul Ortodox al Bisericii din Finteușu Mic.
”Să conservăm specificul fiecărui loc în parte și să ducem această diversitate mai departe”
De asemenea vor colinda elevii care urmează cursurile opționalului de folclor ”Școala Rădăcinilor Străbune” de la școlile din Vadu Izei, Tăuții Măgherăuș, Libotin și de la Școala Profesională nr. 1 din Vișeu de Sus. ”Este și o oportunitate pentru copiii care urmează opționalul de folclor să descopere că ceea ce învață ei pe băncile școlii este valoros și e încă viu în satele din Maramureș. Și dacă pe copiii noștri nu îi învățăm de mici să colinde și să își poarte straiele tradiționale, totul se va pierde”, spune Măriuca.
Sunt așteptați și coconi din Ocna Șugatag. Și uite așa s-au adunat circa 300 de colindători. Cei mai tineri au 8 ani, cei mai în vârstă peste 80. ”Fiecare va colinda în funcție de vârstă și conform tradițiilor locului. Astfel concertul va fi o lecție despre cât de diverși suntem. Cât de important este să conservăm specificul fiecărui loc în parte și să ducem această diversitate mai departe”, subliniază inițiatoarea opționalului de folclor.
Cetele de colindători vor fi omenite cu ”curechi” de post
Nu întâmplător a fost ales Vadu Izei pentru a găzdui concertul ”Așe-i rându’ pă la noi”. ”Mi-am dorit să fac acest eveniment în Vadu Izei pentru că mulți din Grupul Rădăcinilor Străbune sunt de aici. Mi-au fost alături și m-au sprijinit de-a lungul timpului necondiționat. Și acesta este felul meu de a le mulțumi”, explică Măriuca.
Găzdoile din Asociația Rădăcinilor Străbune ”vor omeni cetele de colindători cu curechi de post”, adaugă organizatoarea. Care nu îi uită pe cei care au dat o mână de ajutor: ”Mulțumesc tuturor: Alexandru Ilea pentru afiș, preot Vasile Hotico, Ioan Corneștean, Ileana Andreica și Ileana Ardelean pentru sprijin”.
Sursă informații și foto: Măriuca Verdeș (credit foto – Mariana Scubli)
CITEȘTE ȘI:
Colinde vechi din Maramureș s-au auzit la Mănăstirea Stavropoleos din București