În urmă cu 107 ani, în 31 decembrie, se năștea, în București, caricaturistul și regizorul de filme de animație Nell Cobar. N-a urmat studii superioare, a preferat să-și urmeze pasiunea. Aceea de a desena.

La 25 de ani făcea primul său film de animație. Film poate că e mult spus, întrucât era o reclamă la ciorapi. Au venit însă, mai apoi, și filmele de animație, peste 40.

Cobar a inventat popularul personaj de desene animate Mihaela. O fetiță cu codițe și fundițe, mereu însoțită de prietenul ei, cățelușul Azorel. Studioul Animafilm a produs, în regia lui Nell Cobar, un serial de desene animate cu Mihaela, difuzat în anii ‘70 – ‘80 de televiziunea națională. Filmulețele cu Mihaela și Azorel se difuzau înaintea Telejurnalului. Pentru cei care erau copii în acele vremuri Mihaela era un personaj special. Serialul s-a încheiat însă după ce s-a apucat Ceaușescu să scurteze programul la televizor.

După Revoluția din 1989, personajul Mihaela a reapărut. De data aceasta într-o revistă lunară, cu același nume, dedicată, firește, copiilor și condusă de Nell Cobar. Publicația însă și-a încetat apariția după ce Cobar s-a stins, în 1993. În urma lui însă a rămas acea bucurie a copiilor dintr-o Românie făcută cenușie de o orânduire neroadă că aveau și ei personajul lor de desene animate. (T.V.S.)

Sursa datelor: Wikipedia. Foto: captură video

CITEȘTE ȘI: Două muzee din Maramureș, implicate în Z.MEU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.