Urban Mirror este un studio de artă sustenabilă care transformă materiale neconvenționale, deșeuri și obiecte fără întrebuințare în instalații artistice, obiecte de design, picturi și multe altele. ”Un loc în care, împreună, revitalizăm mediului înconjurător prin fiecare exprimare artistică”, se arată pe site-ul oficial.
Și cum ideile frumoase ne zâmbesc irezistibil chiar și când nu se nasc în Maramureș – cum e cazul studioului Urban Mirror, care ”locuiește” în Cluj-Napoca -, am încercat să aflăm mai multe despre acest proiect în care inventivitatea și protecția mediului sunt ridicate la rang de artă cu fiecare proiect derulat. Mic sau mare.
Despre acest altfel de studio am povestit cu Cristina Cantemir, fondatoarea și CEO-ul Urban Mirror, o artistă a cărei pasiune pentru tehnicile neconvenționale și iubire pentru mediul înconjurător au determinat-o să pună bazele unui concept cu totul aparte.
Urban Mirror, o poveste frumoasă născută în 2019
– Cum s-a născut Urban Mirror?
– Asociația Art Mirror (fondată în 2015) a avut un rol catalizator în formarea unei comunități de artiști și designeri pasionați de arta sustenabilă, iar împreună, în timp, ne-am dat seama că putem face mai multe. Mai mult decât o sursă de inspirație, ne-am dorit să fim un îndrumător și să ne punem cunoștințele la dispoziția oamenilor și businessurilor care aspiră la un viitor mai sustenabil. Patru ani mai târziu, în 2019, s-a născut Urban Mirror – un studio care transformă materiale neconvenționale, resturi și obiecte fără întrebuințare în instalații artistice, obiecte de design interior și multe altele.
– Care a fost motivația de bază care a dus la crearea unui studio de artă sustenabilă?
– Motivația a venit în acel moment când ne-am dat seama de necesitatea unui astfel de studio, mai ales într-o zonă urbană. Unde producătorii nu au implementată cea mai bună logistică pentru administrarea deșeurilor. Cantități industriale de materie primă care nu este colectată și valorificată ajunge deșeu.
”Primele creații au fost panouri decorative și tablouri din dopuri de vin”
– Vă mai amintiți primele creații realizate sub umbrela Urban Mirror?
– Primele creații au fost panouri decorative și tablouri din dopuri de vin. Pluta este un material reciclabil folosit și în domeniul construcțiilor, datorită faptului că atenuează poluarea fonică. Sunt multe metode de a valorifica și reutiliza această materie primă, noi am ales să facem asta prin arta sustenabilă.
– Care este materialul cel mai des utilizat?
– Hârtia reciclată o folosim cel mai des în proiectele noastre, este maleabilă, o putem colecta ușor și nu necesită logistică specială, doar spațiu de depozitare.
”Obiectivul nostru principal este să colectăm și să refolosim cât mai multă materie primă”
– Transformați obiecte devenite aparent inutile în artă. Care este finalitatea cel mai des întâlnită?
– Obiectivul nostru principal este să colectăm și să refolosim cât mai multă materie primă. Din acest motiv, instalațiile sunt destul de voluminoase, sunt concepute atât pentru un spațiu interior cât și pentru exterior. Noi încercăm într-o perioadă limitată de timp să le facem cât mai vizibile, le expunem în diferite locuri, la evenimente, expoziți. Totodată, în colaborare cu alți parteneri, le căutăm o destinație permanentă. Este foarte important ca zona aleasă să fie cu acces public și cât mai vizibilă, pentru a ridica gradul de conștientizare asupra mediului.
”În aproximativ 9 luni, am colectat în jur de 98 kg de plastic”
– Care a fost cel mai neașteptat material/deșeu utilizat?
– Un material interesant cu care am lucrat au fost foliile de plastic folosite la acoperirea ventuzelor EKG. În aproximativ 9 luni, am colectat în jur de 98 kg de plastic. Dorind să dăm o altă întrebuințare acestui plastic, ne-am pus pe treabă și am conceput ”Aripile”. Câteva exerciții de imaginație mai târziu, după testarea mai multor tehnici de reutilizare și multe schițe, am obținut ce ne-am propus: o instalație artistică realizată preponderent din plastic.
– Ce material a constituit pentru dvs. cea mai mare provocare în a-i oferi o a doua viață?
– Cu siguranță CD-urile fac parte din categoria materialelor greu de reciclat și reutilizat. CD-urile sunt realizate dintr-un plastic numit policarbonat, iar la mijloc au un strat de aluminiu și de lac. Acest lucru înseamnă că nu pot fi puse la reciclat în containerele pentru plastic. Noi le-am găsit o nouă întrebuințare sub forma unei instalații de artă. Fiind un material dur și casabil nu putem interveni foarte mult în schimbarea formei, prin urmare procesul de asamblare a fost unul provocator.
În căutarea alternativelor în armonie cu natura
– Există vreun material căruia încă nu i-ați găsit o nouă întrebuințare?
– Cred cu tarie că, atâta timp cât există imaginație și dorință de a refolosi materia primă, plus multă perseverență, rezultatul final nu are cum să dea greș. Astfel chiar dacă există materiale care pe moment nu știm cum să le reutilizăm, într-o sesiune de brainstorming cu echipa, putem găsi câteva alternative care să fie în armonie cu natura.
– La ce lucrați în prezent?
– Acum se lucrează intens pentru a putea implementa partea de magazin a site-ului. În curând vom lansa gama de produse home decor, vor fi câteva obiecte de design interior produse în serie. La acest proiect pe lângă artiști și designeri ne propunem să lucrăm și cu arhitecți care să fie pasionați de aceasta mișcare artistică.
”Ne lipsesc educația și respectul față de resurse”
– Sunt românii interesați de curentul de ”Recycled Art”?
– Sunt interesați, dar, din păcate, o parte dintre ei o fac doar pentru că este un trend în direcția asta. Brandurile mari care poluează mult sunt interesate de sustenabilitate, dar deseori întâlnim mai mult fenomenul de greenwashing și marketing decât strategii și soluții implementate.
– Soluțiile ”eco friendly” în design reprezintă o nișă foarte îngustă, încă, în țara noastră?
– Soluții există, trebuie doar să fii într-o permanentă căutare de tehnici și materiale care să te ajute să optimizezi procesul creativ. Este o nișă îngustă, da. Dar o nișă în creștere, aș putea zice, mai ales în domeniul arhitecturii urbanistice, implicit design interior și construcții.
– Ce credeți că ne lipsește ca să fim mai atenți la mediul înconjurător, mai puțin risipitori?
– Cu tărie pot afirma că ne lipsesc educația și respectul față de resurse. Germania colectează selectiv de zeci de ani, în România, din păcate, până în prezent nu este implementat un sistem de infrastructură decent pentru colectarea selectivă pe patru fracții. Într-adevăr, gestionarea corespunzătoare a deșeurilor ține de autorități, care deseori sunt depășite de problemă.
Cea mai frecventă reacție la creațiile Urban Mirror – mirarea
– Care sunt cele mai frecvente reacții la creațiile dvs.?
– Cele de mirare, întrucât publicul nu este foarte familiar cu conceptul de ”Recycling Art” și procesul de ”Upcycling”. Din acest motiv, instalațiile noastre îndeplinesc și rolul de conștientizare în cadrul evenimentelor la care suntem prezenți.
– Momentan unde vă pot fi admirate creațiile?
– În atelierul nostru din Cluj Napoca sau la partenerii noștri: Restaurant Makeba, Viaterra, Trovantland, Zazen. În cadrul evenimentelor partenere: Wine Festival, Jazz Festival, Steet Food Festival, The Woman, Cluj Never Sleeps, TedEx, Deco- Days, Zilele Clujului.
Mai multe despre Urban Mirror descoperiți aici.
Ramona-Ioana POP
Sursă foto: Urban Mirror