Expoziția „Tradiția satului românescˮ poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Lisabona (Rua do Barão 10) până în 30 august. Reunește 100 de piese reprezentative ale universului rural românesc din Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova și Transilvania.
”Portul popular reprezintă o componentă esențială a specificului tradițional românesc, în expunere regăsindu-se ansambluri vestimentare femeiești reprezentative pentru zone din Dobrogea de Sud (județul Constanța), Muntenia (Prahova), Oltenia, Moldova (Bucovina) și Transilvania (Sibiu, Maramureș). Totodată, expoziția cuprinde țesături (ștergare, scoarțe, fețe de masă sau de pernă, așternuturi de pat), obiecte din ceramică (taiere, blide, cancee, ulcioare, figurine antropomorfe), precum și obiecte din lemn, cu valoare decorativă, ceremonială sau aparținând industriei casnice textile (linguri, căuce, obiecte de cult, furci de tors). În trecut, toate aceste obiecte făceau parte din locuința tradițională românească, fiind destinate decorării interiorului țărănesc sau folosite cu prilejul unor evenimente importante din viața familiei”, se arată în comunicatul ICR Lisabona.
Cele 100 de exponate din colecția Muzeului de Artă Populară din Constanța ce compun expoziția „Tradiția satului românesc” ilustrează meșteșugul țesutului, al tehnicilor legate de industria casnică textilă, al olăritului, precum și prelucrarea artistică a lemnului, toate acestea fiind activități care odinioară se derulau constant, în satele românești. De asemenea, expoziția promovează arta cămășii cu altiță și a ceramicii de Horezu, elemente incluse de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
Expoziția „Tradiția satului românesc” poate fi vizitată de luni până joi între orele 10:00 – 14:00 și vineri între orele 10:00 – 12:00. Eveniment organizat de Institutul Cultural Român de la Lisabona. În colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și Muzeul de Artă Populară din Constanța. Cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
Sursă: ICR Lisabona
CITEȘTE ȘI:
Cel mai mare festival românesc din Statele Unite a avut puternic iz de Maramureș