Daniel Pop și scurtmetrajul său „Masca – călătorie în lumea imaginarului”, avându-l ca protagonist pe Vasile Șușca, Tezaur Uman Viu, sunt marii câștigători ai Festivalului național ”Ethnologica Film Fest”. Prima ediție a evenimentului a avut loc în 18 și 19 octombrie la Teatrul Municipal din Baia Mare.

Un festival la prima ediție

Festivalul național ”Ethnologica Film Fest” a fost organizat în premieră de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș. Un eveniment care vizează descoperirea şi punerea în valoare a producţiilor de film de scurtmetraj cu tematică etnologică, având ca scop principal cercetarea, promovarea şi valorificarea specificului cultural etnologic naţional. Președintele juriului, Felician Săteanu.

”Munca depusă pentru împlinirea unei pasiuni dă întotdeauna roade”

Marele Premiul al acestei prime ediții de ”Ethnologica Film Fest”, precum și premiul publicului au fost câștigate de „Masca – călătorie în lumea imaginarului”. Un scurtmetraj realizat de Daniel Pop și avându-l ca protagonist pe Vasile Șușca, făuritorul de măști din Săcel. ”Este cu adevărat o onoare și o mare plăcere să primesc acest premiu nesperat din postura de debutant în producția de filme documentare etnografice. (…) Consider că am primit acum o confirmare a faptului că munca depusă pentru împlinirea unei pasiuni dă întotdeauna roade. Vă asigur că această recunoaștere mă inspiră și mă determină să continui și să îmi doresc să ating pragul excelenței”, scrie Daniel Pop pe contul de socializare.

”Măștile mele îs hlizitoare ca și mine”

”Eu eram fascinat de măștile populare de mic copil”. ”Măștile mele îs hlizitoare ca și mine. (…) Încerc masca mea să nu impună frică. Măștile mele râd tăte”. ”Unde-s o poartă de lemn și un gard împletit, acolo-i un loc cald”. ”Maramureșul este unic și sper că va rămâne unic”. Doar câteva spicuiri din mărturisirile pe care Vasile Șușca le face în scurtmetrajul premiat. Făuritorul de măști concluzionează: ”Până amu cred că am făcut-o cu dragă inimă și cu inimă curată pentru tăți câți mi-o trecut pragul. Și îi aștept… Cam asta-i”.

Premiile Festivalului național ”Ethnologica Film Fest”, ediția I

Marele Premiu: „Masca – călătorie în lumea imaginarului” (Daniel Pop, Maramureș)
Premiul I: ”Povestea unei case meșteșugite” (Ioana Dorobanțu, Timiș)
Premiul II: „Nopți de Sânzâiene” (Nicoară Mihali și Ioan Teglaș, Maramureș)
Premiul III: ”The Marble Village” (Ioana Dorobanțu, Timiș)
Mențiuni: „Povestea ceterașului fără mână” (Sorin Grecu, Cluj), „Urzeala vremurilor” (Alina Zară, Brașov) și „Scoaterea oilor și constituirea turmelor la Budești” (Pamfil Bilțiu, Maramureș)
Premiul publicului: „Masca – călătorie în lumea imaginarului” (Daniel Pop, Maramureș)

”Ethnologica Film Fest” a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Facultatea de Litere de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Sursă foto: capturi video „Masca – călătorie în lumea imaginarului”, ”Ethnologica Film Fest”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.