În cadrul ședinței de Guvern de azi, 27 mai, a fost adoptată Hotărârea prin care proiectul de investiţii ”Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa” a fost declarat proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

”Prin realizarea conductei Sighetu Marmației – Vișeul de Sus – Borșa, se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a țării (zona de consum Maramureș), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord – Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), în consecință se asigură alimentarea cu gaze pentru fiecare zonă din două direcții. Conducta Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei este un alt obiectiv declarat de importanță națională, aflat în curs de realizare în cadrul Transgaz, iar prin realizarea unei conducte pe direcția Borșa – Vatra Dornei se va asigura (…)echilibrarea sistemului național de transport gaze naturale”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Menționând că – în prezent – în respectiva zonă din Maramureș nu există conducte de alimentare cu gaze naturale, pentru încălzirea locuințelor, a spațiilor comerciale și a obiectivelor socio-culturale folosindu-se lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate, reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri accentuează dimensiunea turistică a Maramureșului. ”Astfel, alimentarea cu gaze naturale în această zonă este un obiectiv esenţial, atât pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor, cât și în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă. Asigurarea tuturor utilităţilor în mediul rural va duce la atragerea de noi investitori, crearea de noi locuri de muncă şi în consecinţă dezvoltarea economico-socială a judeţului”, se precizează în comunicat.

Infrastructura de transport gaze naturale reprezintă un factor important, iar Sistemul Naţional de Transport Gazelor Naturale Transgaz SA se află actualmente în fața unei provocări majore: dezvoltarea – în cel mai scurt timp posibil – a unor culoare de transport gaze naturale care să asigure atât gradul necesar de interconectivitate la nivel european, echilibrarea sistemului național de transport gaze, cât și potențial suficient de transport gaze naturale pentru valorificarea resurselor pe piața autohtonă și pe cea regională. ”Astfel, prin aprobarea acestui proiect au fost indentificate potenţiale beneficii în ceeea ce privește asigurarea – prin transport al gazelor naturale – a unei surse de energie suplimentară în aceasta zonă și, implicit, diversificarea surselor de energie în zona de nord a țării. De asemenea va fi îndeplinit criteriul siguranței și continuității aprovizionării acestei zone sărace în resurse energetice cu sursă de energie”, arată aceeași sursă.

În ceea ce privește impactul asupra mediului, reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri consideră că ”asigurarea aprovizionării cu gaze naturale a zonei conduce la protejarea fondului forestier prin diminuarea consumului de lemn și la scăderea nivelului poluării mediului, deoarece fiind faptul că gazele arse provenite din consumul gazelor naturale conţin mai puţine noxe decât cele rezultate din arderea combustibililor solizi”.

Declararea proiectului de investiţii ”Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa” proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale va genera crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcţie, precum și crearea posibilităţilor de câştiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori. ”De asemenea, va avea un impact pozitiv asupra activităţii furnizorilor locali de servicii (de exemplu unităţi de cazare) și va stimula atragerea de investiţii şi de afaceri conexe (producători/distribuitori de materii prime, materiale, utilaje/echipamente şi servicii necesare implementării proiectului)”, se specifică în comunicat.

Comunicatul integral este disponibil aici.

Sursă informații: Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Sursa foto: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.