Ovidiu Opriș (Foto credit, Dan Cristian Griga)

Pentru contribuția adusă la evidențierea și promovarea valorilor culturale și tradiționale din Țara Lăpușului prin brandul ”Teleleu din Maramureș”, Ovidiu Opriș (originar din Suciu de Sus) a primit premiul ”Fotograful Anului” acordat de Varadinum Foto Club Oradea. Club care ocupă locul 15 în clasamentul realizat de Federația Internațională de Artă Fotografică pe anul 2023.

”Onorat să vă împărtășesc că am fost distins cu titlul de Fotograful Anului”

”Onorat să vă împărtășesc că am fost distins cu titlul de Fotograful Anului de către Varadinum Foto Club Oradea Romania pentru contribuția mea la evidențierea și promovarea valorilor culturale și tradiționale ale Țării Lăpușului sub brandul «Teleleu din Maramureș»”, anunța Ovidiu Opriș cu câteva zile în urmă pe contul de socializare ”Teleleu din Maramureș”.

Premiul i-a fost decernat în cadrul expoziției anuale a Varadinum Foto Club Oradea. Club care reunește 71 de membri (opt din Maramureș) și care recent a câștigat locul 15 din 226 la competiția celor mai bune fotocluburi din lume, clasament realizat de Federația Internațională de Artă Fotografică (FIAP) pe anul 2023.

Foto credit: Ovidiu Opriș
”Este un premiu pe care Ovidiu îl merită cu prisosință”

”Lui Ovidiu i-am fost profesoară de fotografie. După ce a terminat cursul, am păstrat legătura. Așa că știu în câte proiecte frumoase se implică. Și-a invitat de fiecare dată colegii din club la evenimentele pe care le-a organizat. Așa că am avut ocazia nu doar să admir fotografiile pe care le  face, arătând lumii întregi frumusețea oamenilor, obiceiurilor și peisajelor din Țara Lăpușului, dar și să constat direct cum promovează valorile și tradițiile locului. Toate acestea au condus spre acest premiu de «Fotograful Anului». Este un titlu valoros, care nu e facil de obținut. Îi răsplătește activitatea intensă și consistentă în folosul comunității. Este un premiu pe care Ovidiu îl merită cu prisosință”, a declarat pentru eZiarultău Adela Rusu – vicepreședinte Varadinum Foto Club.

Foto credit: Ovidiu Opriș
”Am început prin a merge pe ulițe și a vorbi cu sătenii”

”Premiul vine ca o recunoaștere a muncii mele de voluntariat pe care o derulez în Țara Lăpușului de circa trei ani. Am început prin a merge pe ulițe și a vorbi cu sătenii. Făceam fotografii la muncile câmpului, pe lângă gospodării, la natură. Apoi am început să organizez evenimente. Jocul la șură din Suciu de Sus a adunat în 2021 400 de persoane, în 2022 au fost 600, iar anul trecut am avut 1.800. Pentru copii am început cu drumeții ușoare și am ajuns să ducem 200 de copii cu căruțe împodobite până la Mănăstirea Breaza, acolo unde am organizat și o tabără de vară”, spune pentru eZiarultău câștigătorul Premiului de Excelență oferit de Varadinum Foto Club Oradea.

Când a început implicarea în evenimentele din Țara Lăpușului? ”Am o firmă din 2019. Iar în 2021 mi-am dat seama că am tot ceea ce îmi puteam dori, atât pe plan personal, cât și profesional. Și am simțit că este momentul să dau ceva înapoi comunității care m-a crescut. Vecinilor cărora le spărgeam ferestrele când eram mic, doamnei învățătoare care a avut atâta răbdare cu mine, profesorului de matematică de la care am primit unul din cele mai bune sfaturi…”, explică Ovidiu Opriș.

Foto credit: Ovidiu Opriș
Aventura cu fotografia a început de la o… pâine aburindă

Povestea cu fotografia a început, însă, puțin mai devreme: ”Era 26 decembrie 2020 și am văzut pe Facebook o imagine cu o pâine ruptă în două din care ieșeau aburi. A doua zi mi-am cumpărat un aparat foto și am început să fac fotografii. Jocul la șură organizat de mine în 2021 a fost prima oportunitate să fiu fotograf de eveniment. Azi am ajuns să fiu invitat la atâtea evenimente, din Maramureș și nu numai, de nici nu mai știu cum să mă împart!”

Originar din Suciu de Sus, acolo și-a stabilit Ovidiu Opriș centrul activităților. ”Și să știți că se întâmplă lucruri tare frumoase acolo. Am organizat evenimente deosebite și vom mai organiza. Vorbesc la plural pentru că nimic nu fac singur, am în jurul meu oameni care așteaptă doar un semn să se implice în proiectele derulate sub brandul «Teleleu din Maramureș». Familia a fost și este 100% alături de mine. Zsolt Silaghi este doar unul dintre cei care îmi sunt alături la fiecare pas. Și e multă muncă: anul trecut, ca să vă dau un exemplu, din 365 de zile, 120 am fost plecat de acasă implicat fiind în diverse acțiuni în folosul comunității”, mărturisește Ovidiu Opriș.

Foto credit: Teleleu din Maramureș
Două maramureșence, în topul Varadinum Foto Club pe  2023

Tot la vernisarea expoziției anuale a Varadinum Foto Club Oradea au fost premiați și cei mai activi membri. Maramureșul fotografic a fost reprezentat aici de Mariana Scubli (Sighetu Marmației) pe locul 2 și de Iuliana Pașca (Baia Mare) pe locul 6. De asemenea, afișul expoziției este fotografia ”Gossip” a băimăreanului Dan Cristian Griga, colaborator al eZiarultău.

Expoziția anuală a membrilor Varadinum Foto Club Oradea va fi deschisă la Lotus Center Oradea până în 26 ianuarie.

DESCOPERĂ ȘI:
Ovidiu Opriș – ”Suflet pentru suflet”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.