Un maramureșean figurează printre bursierii Academiei Române pentru anul școlar 2023/2024. Bursele din cadrul programului „Academia Română în dialog cu tinerii” sprijină elevii cu rezultate școlare excepționale, care trăiesc în medii defavorizate.
Din Lucăcești, pe lista bursierilor Academiei Române
Academia Română a constituit un fond special destinat burselor pentru tinerii supradotați, format din fonduri proprii, respectiv Fondul Recurent al Donatorilor, și din sponsorizări. Primele 10 burse au fost acordate pentru anul școlar 2022/2023. Pentru anul școlar 2023/2024 au fost acordate 10 burse din partea Academiei Române. Plus două, în mod excepțional, acordate din partea a doi membri ai Comisiei de evaluare: acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și prof. univ. Mihai Ducea, membru corespondent al Academiei.
Printre beneficiarii burselor Academiei Române figurează și Raul Sergiu Botișan, originar din Lucăcești (comuna Mireșu Mare). Din postura de elev al Liceului Tehnologic Agricol ”Alexiu Berinde” din Seini, Raul a câștigat în 2022 locul I la Olimpiada Națională de Tehnologii, disciplina Agricultură – Creșterea animalelor și premiul special pentru proba practică (100 de puncte). A ”recidivat” în 2023, câștigând din noul premiul I la Olimpiada Națională de Tehnologii, disciplina Agricultură – Creșterea animalelor.
De asemenea, pe lista bursierilor apare Denia Ioana Crișan, originară din satul Borlești (Satu Mare), dar elevă la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Bursierii semnează mâine documentele de primire a bursei de merit în Aula Academiei Române
În total 21 de elevi și studenți performanți vor semna mâine documentele de primire a bursei de merit din partea Academiei Române pentru anul școlar 2023/2024. Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei Române, începând cu ora 10.00, în prezența acad. Ioan-Aurel Pop – președinte al Academiei Române. ”Cei 21 de bursieri provin din medii defavorizate sau din familii cu situații critice, unii dintre ei având povești de viață impresionante, pe care le trăiesc cu discreție și decență. Toți sunt copii și tineri studioși, cu rezultate școlare situate în zona performanței”, se arată în comunicatul Academiei Române.
Nouă elevi și studenți primesc bursa de merit pentru al doilea an, fiind câștigătorii selecției din 2022 care și-au menținut consecvent performanțele școlare. Ceilalți 12 elevi obțin bursa de merit pentru primul an din partea Academiei Române și, în mod excepțional, din partea celor doi membri ai Comisiei de evaluare. Toți vor putea să-și prelungească bursele până la finalizarea studiilor școlare sau universitare, cu condiția obținerii mediei anuale de absolvire de minimum 9.50.
Acordarea burselor de merit face parte din programul „Academia Română în dialog cu tinerii”, inițiat în 2019. Al cărui scop îl reprezintă ”sprijinirea și promovarea tinerelor talente din școli și universități, vizând pregătirea viitorilor intelectuali de elită ai țării”. Criteriile de selecție sunt: rezultatele performante la concursuri și olimpiade școlare județene, naționale și internaționale; rezultatele școlare excelente (media anuală cel puțin 9,50); venitul per membru al familiei sub nivelul mediu național.
Sursă informații: Academia Română. Sursă foto: Facebook / Raul Botișan, Facebook / Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” Seini
CITEȘTE ȘI:
Traian Rareș Tuș lansează ”Psalmii ororii şi cum lumea s-ar putea sfârşi mâine…”