Un gest special

Timp de o jumătate de veac în slujba patrimoniului cultural național și a cercetării culturii tradiționale maramureșene, ca etnolog și muzeograf, Janeta Ciocan și-a pus puternic amprenta asupra destinului Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, iar acum, spre final de activitate, a dorit să contribuie la îmbogățirea colecțiilor printr-o importantă donație.

„Lucrez în Muzeul de Etnografie de la 1 septembrie 1971 și am urcat treptele profesionale începând cu muzeograf stagiar până la muzeograf. De la bun început, alături de colegul meu Sabin Șainelic, m-am preocupat în mod constant de completarea colecțiilor cu obiecte care să poată asigura realizarea expoziției de bază a secției și mai apoi a Muzeului Satului din Baia Mare. La ambele s-a lucrat în paralel. Prima expoziție de bază a muzeului nostru a fost realizată pe baza tematicii elaborate de mine, care a fost și lucrarea mea de absolvire a primului curs de pregătire profesională organizat de Ministerul Culturii. Expoziția a fost inaugurată la 1 iulie 1978 și a rămas în expunere neschimbată până în 1992. Atunci expoziția, folosind mobilierul vechi, a fost îmbogățită cu expunerea obiectelor de cult, practic interzise până în 1990.

După ce secția a primit oficial statutul de muzeu independent, în anul 2006, unul din aspectele pe care am dorit să le îmbunătățim a fost realizarea unei expoziții permanente moderne și cu o tematică individualizată. Astfel în 2007 am vernisat expoziția permanentă Lemnul în comunitatea tradițională din nordul Transilvaniei – de la leagăn la mormânt.

Când am intrat în muzeu, colecțiile secției de etnografie numărau 1500 de piese. Acum, la finalul activității mele profesionale, consider că cel mai nimerit lucru este ca obiectele și cărțile de specialitate pe care le consider importante să le donez muzeului în care mi-am petrecut o parte din viață”, a spus Janeta Ciocan, etnolog, muzeograf, colaborator al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Donația generoasă pe care a făcut-o Muzeului de Etnografie cuprinde:

  • 209 piese ceramice, majoritatea provenind de la meșteri ceramiști de pe parcursul secolului al XX-lea, piese premiate la diferite târguri
  • 87 de piese din lemn, unele dintre ele aparținând familiei dumneaei
  • 87 de piese pentru colecția obiecte de cult, majoritatea aparținând pictorilor de icoane, colecția cuprinzând în general piese unicat, figuri zoomorfe din pâine, care se dădeau cadou la nuntă în Cehia, dar și impresionante icoane realizate de Turoczi Clara și Georgeta Maria Iuga
  • 30 de piese pentru colecția de textile (covoare, cergi, mileuri)
  • 29 de piese de port, din zonele noastre, dar și 3 piese de început de secol XX din Bihor și nordul județului Botoșani (Ripiceni), de unde erau bunicii Janetei Ciocan
  • o colecție de brichete din perioada 1914-1980, aparținând tatălui acesteia, cuprinzând 37 de piese, dintre care trei sunt piese unicat (una confecționată dintr-un glonț din Primul Război Mondial, alta din piele ștanțată cu imaginea Turnului Ștefan, realizată pentru tatăl dumneaei de către UCECOM, la moment aniversar, o casetă pentru țigarete cu intarsie de sidef)
  • o colecție de fotografii, printre care se remarcă poze care surprind repopularea cu capre negre ale Pietrosului Rodnei; altele sunt mărturii ale atelierelor de olărit din Săcel și Baia Mare
  • 15 exemplare de trofee de vânătoare premiate la concursuri
  • 250 de volume care vor îmbogăți biblioteca instituției, dar și alte piese diverse, precum un covor persan cu stema județului Maramureș, din 1970, fiind o piesă unicat.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

Citește și: Foarfeca din argint de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.