Un fier de călcat din alamă, de la sfârșitul secolului XVIII – începutul secolului XIX, este unul din exponatele săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Că nu era destul de încinsă atmosfera…

”Începând cu secolul al XVIII-lea apare fierul de călcat cu talpă masivă din fier, mai apoi au fost inventate și alte variații cum este, spre exemplu, cel din alamă”, precizează dr. Sorana Mișca, muzeograf.

Fierul de călcat din alamă face parte din colecția de istorie modernă a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. ”Acest tip de fier de călcat are o talpă din alamă de formă triunghiulară, ce prezintă un sertăraș în care este așezată o altă talpă masivă din fier ce servește la păstrarea căldurii mai mult timp, iar greutatea sa presează țesătura și o întinde. Are atașat un mâner din același metal și cu o aplicație de lemn pentru a proteja mâna de căldura fierului. Talpa este închisă cu o mică ușiță accesată printr-un cârlig și poziționată pe latura scurtă a triunghiului, ușiță care ascunde talpa de fier”, informează dr. Sorana Mișca.

Fierul de călcat era încălzit pe soba sau plita încinsă.

Alături de fierul de călcat din alamă, în categoria ”Exponatele săptămânii” figurează și vasul afumătoare descoperit la Oarţa de Sus. Povestea celor două exponate o găsiți aici. După care sunteți invitați la muzeu, să le admirați în realitate.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto – dr. Sorana Mișca, muzeograf)

CITEȘTE ȘI:
Săptămâna pintenilor la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Obiecte de budoar, ”vedetele” săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Săptămâna armurilor la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.