Filosofia are viitor și este la mare căutare printre tineri – aceasta este concluzia celor de la secția de Filosofie din cadrul Facultății de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, după ce 143 de liceeni din aproape toate județele României și raioanele Republicii Moldova au înscris lucrări la Concursul de eseu filosofic pentru liceeni ”Emil Cioran”. ”Este un prilej de a trage un semnal de alarmă despre cât de importantă este filosofia pentru tineri și cât de conștienți sunt aceștia de nevoia de a-și cultiva spiritul filosofic, creativitatea, gândirea liberă și dialogul intelectual, calități de care avem atât de mare nevoie în societatea din ziua de astăzi”, precizează organizatorii.
Tinerii participanți au avut la dispoziție trei citate de la care să se inspire și să scrie eseul filosofic:
- „Sub privirea celuilalt mă trezesc pe mine însumi ca încremenit în mijlocul lumii” (Jean-Paul Sartre, ”Ființa și neantul”)
- „Pe cei ce se aseamănă mai mult, iluzia îi minte mai frumos; căci cea mai dificilă de trecut este prăpastia cea mai îngustă” (Friedrich Nietzsche, ”Așa grăit-a Zarathustra”)
- „Un tablou ce-și îndeplinește funcția nu este în primul rând ceea ce văd, ci ceva în funcție de care și cu ajutorul căruia văd” (Maurice Merleau-Ponty, ”Ochiul și spiritul”)
”Cea mai mare realizare a acestui concurs constă în faptul că se demonstrează în cifre cât de atractivă și importantă este filosofia pentru tineri, deși, din păcate, ea este în multe școli inexistentă sau neglijată de programă și de diverse alte circumstanțe. Foarte mulți participanți ne-au transmis că sunt privați de orele de filosofie, ori pentru că profilul lor nu prevede astfel de ore în programă, ori pentru că pur și simplu în clasa a XII-a nu se țin orele datorită presiunii pregătirilor pentru bacalaureat la alte discipline.
De asemenea, au mai subliniat că ar fi frumos ca filosofia să fie oferită și mai devreme, fiindcă «gândirea filosofică nu trebuie să fie legată de împlinirea majoratului sau de o anumită vârstă», după cum ne-a scris o elevă. Dovada celor afirmate este că din cele 143 de lucrări doar 49 au fost trimise de elevii din clasa a XII-a, celelalte fiind din clasele a IX-a (24), a X-a (32) și a XI-a (38), deși la aceste clase nu se oferă deloc ore de filosofie. Din acest motiv, cele mai multe lucrări au fost coordonate de profesori de limba română sau au venit chiar din inițiativa individuală a elevilor”, menționează organizatorii de la specializarea universitară Filosofie din Baia Mare.
Concursul ”Emil Cioran” nu este singura întrecere de profil organizată în România. Pe lângă olimpiada școlară de științe socio-umane, se mai derulează și alte competiții de eseuri filosofice, dezbateri, argumentare și gândire critică, toate atrăgând număr mare de participanți: ”De fapt, succesul în cifre a acestor concursuri pentru liceeni este strigătul nevoii existențiale de filosofie a tinerei generații”, consideră reprezentanții secției de Filosofie din cadrul Facultății de Litere de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare.
Câștigătorii concursului vor fi răsplătiți cu premii în bani și cărți de filosofie. Toți participanții vor primi câte o diplomă. Cele mai bune eseuri vor fi publicate în revistele ”Nord Literar” și ”Răsunetul Cultural”. Rezultatele finale vor fi anunțate aici în 30 aprilie.

CITEȘTE ȘI:
Până în 30 aprilie se pot înscrie eseurile la concursul ”Istoria văzută prin ochii bunicilor”