Un brad din România a cărui vârstă e estimată la peste 500 de ani a ajuns în finala concursului Copacul european al anului 2020, alături de alți 14 arbori de pe continent. În urma voturilor exprimate de cititori pe site-ul treeoftheyear.org, bradul din comuna Gura Râului, județul Sibiu, s-a clasat pe locul 5, primind 18.279 de sufragii din partea publicului. Locul I l-a luat un pin de 350 de ani din Cehia, supranumit ”Gardianul satului inundat”, poziția a doua a fost ocupată de un arbore din specia Gingko Biloba, din Croația, iar podiumul a fost completat de ”Plopul singuratic” din Rusia. Pe locul patru s-a clasat ”Copacul vrăjitoarei”, din Olanda.

Ca toți ceilalți arbori din concurs, și bradul din România (foto sus), căruia i s-a spus ”Paznicul Cibinului”, are legenda lui. Se spune că, în vremuri de demult, pe Valea Cibinului trăia un ciobănaș care avea zece mioare ce-i erau nespus de dragi. Într-o zi, fiind prins de o furtună, s-a adăpostit cu oile sub un brad. Flăcăul a adormit, iar când s-a trezit oile dispăruseră. Deznădăjduit, a început să se roage în lacrimi să-și găsească mioarele și a adormit din nou. A visat cum copacul sub care se adăpostise crescuse mult, iar când s-a trezit a văzut că așa și era: bradul se transformase într-unul mare, falnic. Atunci ciobănașul a urcat până în vârful lui și și-a văzut oile păscând într-o poiană. Le-a spus oamenilor din sat ce s-a întamplat și de atunci cu toții au hotărât să ocrotească bradul.

În loc de PS: ce frumos ar fi ca pe la noi să fie ocrotiți cât mai mulți arbori de cât mai mulți oameni, într-o legendă comună a grijii față de natură.

Foto: treeoftheyear.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.