”Bradul multisecular – paznicul Cibinului” reprezintă România în competiția ”Arborele european al anului”. 16 arbori își dispută acest titlu într-un eveniment ajuns în 2020 la a zecea ediție. România a câștigat competiția chiar la prima ediție, în 2011, grație teiului din Leliceni.

”Arborele european al anului” este o competiție lansată în 2011 ca o continuare a anchetei populare ”Arborele anului” pe care, în Republica Cehă, o organizează de foarte mult timp Fundația Parteneriat. ”De zece ani căutăm arbori cu cele mai interesante povești”, spun cei de la Environmental Partnership Association (EPA) – organizatorii evenimentului.

De la prima ediție, numărul țărilor implicate a crescut de la 5 la 16. În finalul competiției europene ajung de fiecare dată câștigătorii competițiilor locale. România a participat până în acest an la alte patru ediții: în 2011, teiul din Leliceni (Harghita), vechi de circa 500 de ani, a câștigat competiția; în 2012, ulmul din Căpeni (Harghita), în vârstă de circa 300 de ani, a obținut locul 2; în 2018, stejarul din Cajvana (Suceava), în vârstă de aproximativ 750 de ani, s-a clasat pe locul 13; în 2019, tot pe locul 13 a terminat competiția continentală și platanul din Câmpeni (Alba), vechi de circa 200 de ani.

Bradul de pe valea Cibinului

În acest an, România este reprezentată de un brad în vârstă de circa 500 de ani, considerat ”paznicul Cibinului”. Povestea acestui brad din zona Sibiului spune că – pe valea Cibinului – ”trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar”.

Puteți vota aici povestea bradului de pa valea Cibinului până în 29 februarie. În cursul votării, marcați întotdeauna doi candidați. În ultima săptămână (de la 23 la 29 februarie), votarea este secretă și pe site nu se va regăsi numărul actualizat de voturi. Rezultatele competiției vor fi publicate, iar câștigătorul va fi premiat în cadru festiv în 17 martie, la Bruxelles.

EPA este o grupare de șase fundații din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, care sprijină proiectele orientate asupra protecției mediului și stimulării implicării comunităților locale.

R. Anda Toma

Sursă informații și foto: treeoftheyear.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.