Morgan Maruthiah (Perth, Australia) mărturisește că a descoperit muzica din România pe când era licean. ”Și iată-mă acum, după 9 ani, în Maramureș!”, exclamă cu bucurie molipsitoare australianul venit să ia contact cu ritmurile tradiționale românești la ele acasă.
”Vasâi a fost pur și simplu uluitor”
Morgan Maruthiah (Perth, Australia) duce de o vreme o viață nomadă, călătorind prin Europa pentru a descoperi muzica tradițională a diferitelor popoare exact la ea acasă. ”Întotdeauna am fost interesat de muzica tradițională”, spune Morgan. Așa a ajuns și în Maramureș, pe urma ceterașilor autentici. Un popas l-a făcut la Vasile Rus din Vadu Izei. ”Vasâi a fost pur și simplu uluitor. Mi-a cântat și mi-a povestit mai bine de două ore”, declară Morgan. ”L-a purtat muzical prin tot Maramureșul istoric, vizita fiind o bucurie pentru ambii”, explică Măriuca Verdeș. Cea care i-a fost australianului ”ghid” pentru câteva zile.
”Trăiește ca o pasăre, ducându-se unde îl poartă inima”
Profesoară fiind Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației, acolo unde predă Educație muzicală, Măriuca Verdeș i-a propus directorului Ovidiu Sechel să îl ducă pe Morgan la clasă. ”E o cazie unică!”, a considerat directorul. Așa că australianul a ajuns la catedră în Sighet. ”Eu le-am tot vorbit copiilor despre muzica trăită. Și cum muzica adevărată este dusă mai departe de oameni adevărați. Așa că am profitat de oportunitate și le-am prezentat elevilor mei un om cu adevărat pasionat de muzică. Simplu, cu bun simț, smerit. Un cercetător al muzicii tradiționale, care trăiește ca o pasăre, ducându-se unde îl poartă inima. Unde îl poartă muzica…”, spune Măriuca Verdeș.
”Am știut că într-o zi voi veni în România!”
Morgan a fost fascinat de ceterașul din Vadu Izei și a mărturisit că va petrece o vreme pe Valea Izei. Cât timp? ”O săptămână, o lună, nu știu. În funcție de ce voi găsi acolo”, spune australianul. După care planul este să meargă în Bucovina, unde caută o fanfară. Apoi în Chișinău, unde speră să îl întâlnească pe scripcarul Marin Bunea. Și va face o escală și la București, în căutare de lăutari autentici. ”Eram în liceu când am descoperit Taraful Haiducilor. Atunci am știut că într-o zi voi veni în România! Și iată-mă acum, după 9 ani, în Maramureș!”, declară Morgan.
”Știu cu siguranță că mă va impresiona și mă va schimba…”
Australianul are studii în istoria Spaniei. 9 luni a predat limba engleză în Madrid. ”De șase luni călătoresc și, descoperind cât de vibrantă e muzica tradițională din Europa, m-am decis să cercetez acest domeniu. 50% din dorința de a asculta muzică. 50% din curiozitatea de a cunoaște oameni și de a le asculta poveștile. Nu știu ce voi face cu materialul pe care îl voi aduna în călătoriile mele. Nu m-am gândit, încă. Dar știu cu siguranță că mă va impresiona și mă va schimba…”, mărturisește Morgan.
Și merge cu firul destăinuirilor mai departe: ”În Australia ani și ani am stat la un birou și am ascultat muzică tradițională din Europa pe internet. Acum am șansa să o întâlnesc la fiecare pas în viața reală. Este un privilegiu extraordinar”. Morgan cântă la vioară, acordeon și pian. De studiat a studiat o vreme vioară și compoziție. ”Eu cred că muzica, mai ales cea tradițională, se învață mai bine după ureche. Lângă muzicieni de valoare. Așa descoperi nuanțele care o fac unică. Prin transpunerea pe hârtie sau prin înregistrare cred că acel ceva aparte se pierde…”, consideră oaspetele din Australia.
”Maramureșeană vreau să învăț să vorbesc!”
A vizitat mai multe orașe din România deja, dar Sighetu Marmației admite că ocupă un loc aparte pe harta călătoriilor lui muzicale: ”Este, cred, orașul meu favorit din țara voastră: un loc atât de mic, cu o istorie uriașă și cu atâtea povești de oferit! Efectiv în fiecare zi am învățat atât de multe lucruri, atât de interesante”. După care Morgan îmi spune cu mândrie că a învățat și primele cuvinte în limba română: ”pită pe bloadăr și plăcintă pe șpor”. Îi spun că asta e mai degrabă ”maramureșeană”. Râde: ”Atunci maramureșeană vreau să învăț să vorbesc!”
Ramona-Ioana Pop
Sursă foto și video: Măriuca Verdeș
CITEȘTE ȘI:
26 metri de iubire sau povestea ”țolului ales” din Călinești
Ceva superr tare, îmi place foarte mult si le urez succes la toți în tot ce fac. Bravo.