„Pădurea” („The Forest”), o expoziţie semnată de artistul plastic maramureșean Dumitru Gorzo, este găzduită, de astăzi până în 19 ianuarie, în Galeria „Brâncuşi” a Institutului Cultural Român de la New York.

”Peste 50 de lucrări, realizate în tehnici situate la graniţa dintre sculptură şi pictură, pun în evidenţă spiritul inovativ şi iconoclast al autorului, interogând, totodată, relaţia obiectului artistic cu spaţiul de amplasament. Evenimentul marchează prima expoziţie personală a lui Dumitru Gorzo, consolidându-i poziţia preeminentă în rândul artiştilor români din America de Nord” – se arată în prezentarea expoziției lui Dumitru Gorzo (foto stânga) a Institutului Cultural Român.

”Expoziţia ilustrează nevoia irezistibilă a artistului de a umple spaţiul, creând un loc unde oamenii se pierd printre lucrări, iar limitele dintre fiinţe şi artefacte devin neclare. Lucrările, majoritatea realizate în lemn pictat din 2015 până în prezent, sunt dispuse sub forma unei păduri de totemuri multicolore şi forme antropomorfice stilizate, transformând cu totul spaţiul expoziţional al Institutului. Publicul va putea astfel experimenta, în incintele transfigurate de prezenţa lucrărilor amplasate pretutindeni, forţa hipnotică a acestor forme ingenioase”, creionează expoziția reprezentanții ICR.

Dumitru Gorzo, despre proiectul artistic „Pădurea”: „Lucrările sunt compozite. Au mai multe surse, unele dintre ele se aseamănă, în timp ce altele funcţionează ca puncte de plecare pentru ceva nou. În ansamblu, ca instalaţie, compozitele au complexitatea unui mediu natural, care este pe cât de familiar, pe atât de surprinzător. Formele sunt brute, haotice şi incontrolabile. Au propria lor viaţă, cumva independente de voinţa mea. De multe ori încep cu o intenţie destul de clară, dar, uneori, au loc modificări în proces. Ar putea fi creşterea lor logică, cea care dictează alterările. Alte dăţi, materialul pe care îl folosesc cere o abordare specifică şi relaţionările cu alte lucruri din capul meu sau din studio. Lucrările din Pădurea reprezintă ani de muncă şi observaţie, o acumulare care a început în 2015 şi continuă până astăzi”.

Dumitru Gorzo s-a născut în 1975, în Ieud, iar în prezent trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi în cartierul Brooklyn din New York. Este co-fondatorul grupului Rostopasca, unul dintre cei mai influente grupuri de artişti din România ultimelor decenii. De-a lungul carierei, a valorificat o multitudine de variante artistice, lucrările sale variind de la pictură la sculptură, până la reliefuri din lemn tăiate manual, la lucrări pe hârtie şi instalaţii. Gorzo este reprezentat de galeria SLAG din New York.

Galeria „Brâncuşi” a ICR New York a fost inaugurată pe 17 septembrie 2021, la capătul unui amplu program de renovare şi reamenajare a sediului ICR, situat în inima Manhattan-ului. Galeria urmăreşte promovarea artiştilor români şi româno-americani, constituind o platformă, unică pe scena artistică a metropolei newyorkeze, de expresie a creativităţii vizuale româneşti.

Sursă informații și foto: Institutul Cultural Român

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.