”obiect subiectiv motiv obiectiv”. ”Am riscat puțin cu titlul”, recunoaște Dorel Topan la vernisajul celei mai recente sale expoziții. Găzduită de Galeria de Artă UAP din Baia Mare. Acolo unde va rămâne până în 20 iunie.

”Vedetele” expoziției se revendică universului Pop Art: doze de aluminiu, acadele, plușuri, clovni, marionete. O explozie de culoare, asta te atrage ca un magnet la primul pas în spațiul expozițional. Culori puternice, dansând pe simeze. Obiectele par să iasă din tablouri, ademenindu-te cu arome, cu miresme, cu promisiuni. Apoi descoperi explozia de straturi în care poți ”descifra” mesajele. Atrăgătoare și ea. Ademenitoare deopotrivă. Și cât mă ”plimb” prin creațiile artistului Dorel Topan, mă gândesc să dau, totuși, cuvânt specialiștilor…

O expoziție-eveniment

”Este o expoziție-eveniment, în care artistul Dorel Topan face o selecție riguroasă, venind cu o serie de lucrări care îl definesc. Dar să știți că acesta nu este întreg universul de creație al domniei sale. Poate foarte ușor să penduleze de la o natură statică hiperrealistă la un Pop Art, de acolo la abstract și asta fără frica de a nu fi recunoscut. Se plimbă de la un motiv la altul și de la o temă la alta, păstrându-și personalitatea. Pe care o așterne pe pânză indiferent ce pictează. Și este cert că personalitatea lui este una distinctă. Este o voce sonoră în corul artiștilor băimăreni”, spune dr. Ioan Angel Negrean.

Și cuvintele lui mă teleportează în urmă cu niște ani (poate că mulți, dar să nu ne legăm de detalii), când vedeam prima dată o ”nucă” desenată de Dorel Topan. Mi-a atras atenția, mi-a stârnit interesul și aș fi vrut să o iau acasă. Revenind în zilele noastre…

”Expoziția este clar o reușită plastică, o sărbătoare a culorilor pure”

”În această expoziție a ales să prezinte lumea «copilăriei». În care putem vedea la o primă lectură o lume a păpușilor. Doar că în această lume, cine are puțin răgaz să se apropie de lucrări va desluși anumite tâlcuri, situații, expresii, care nu sunt totdeauna de bucurie, de fericire sau roz… În unele lucrări avem mult… dulce. Trebuie să îl consumăm cu grijă! Trimiterea este, însă, la cu totul și cu totul altceva. Mai sunt și dozele de aluminiu, pe care unii le caută, de care alții se feresc. Asta se vede în imagini. Dar eu vă invit să vedeți dincolo de imagini. Să vedeți pictorul. Munca lui. Modul în care se exprimă”, a mers mai departe cu discursul dr. Ioan Angel Negrean.

Care nu a uitat să pomenească de talentul pictorului Dorel Topan de a folosi ”contrastul cromatic exacerbat”, de a apela la ”culori saturate la maximum, fără ca ele să creeze tensiuni majore și să rupă ansamblul”, de a crea un univers pe care ”știe să îl exploateze, să îl redea și să ni-l ofere și nouă spre delectare”. Și, concluzionând, dr. Ioan Angel Negrean declară: ”Expoziția este clar o reușită plastică, o sărbătoare a culorilor pure. La acest început de vară, natura a izbucnit, trăiește din nou. Și alături de ea, picturile lui Topan…”

”Dorel Topan este unul din cei mai iubiți artiști plastici din Baia Mare”

Preluând ștafeta estivală, dr. Tiberiu Alexa a mărturisit că simte că participă la un moment ”și festiv, și important”. Apoi s-a legat și el de culorile pictorului Dorel Topan (”Acest univers într-atât de interesant zămislit cromatic…”), considerând că artistul are știința de ”a face culorile să vibreze, să cânte, să povestească și, în anumite circumstanțe, chiar să zguduie”. Definindu-l ca fiind ”unul din cele mai performante produse ale noii școli de la pictură de la Baia Mare”, dr. Tiberiu Alexa s-a întors și el în timp: ”Vocea lui Dorel cam de la bun început și-a dobândit cărările proprii, un timbru distinct care l-a condus relativ repede la succes de public”.

Și în preajma acestui succes la public, vorbitorul a mai poposit un timp: ”Cine are curiozitatea să îi urmărească contul de Facebook, dacă are și pasiuni statistice, va putea constata că Dorel Topan este unul din cei mai iubiți artiști plastici din Baia Mare. Cred că e prima oară când folosesc această referință și mărturisesc că nici la alții nu am auzit să vorbească despre artiștii plastici din Baia Mare că ar putea să fie persoane publice iubite. Despre cântăreți am auzit, despre sportivi știm, mai puțin despre artiștii plastici…”

Și a mai zăbovit dr. Tiberiu Alexa asupra unui ”detaliu”: ”Ar mai fi de spus că nu e puțin lucru că se întâmplă așa câtă vreme matrița estetică pe care Dorel o instrumentează și o valorizează nu este una care să aibă rădăcini foarte adânci în cultura vizuală românească”.

”Aproape toată expoziția, mai puțin două lucrări, e realizată anul acesta”

Când i-a venit rândul să vorbească, artistul Dorel Topan a fost asediat de emoții. ”Este o expoziție aniversară, ultima mea expoziție în acest spațiu a fost acum 10 ani. Văd în public fețe cunoscute, dar și fețe necunoscute până acum”, a mărturisit artistul. Și când ai în public profesoara de filosofie din liceu sau diriginta din școala generală, pe undeva emoțiile se insinuează firesc.

”Intenția mea inițială era să fac o mică retrospectivă. Dar, uitându-mă prin atelier, am constatat că îmi lipsește o mare parte din creație îmi lipsesc. Așa că aproape toată expoziția, mai puțin două lucrări, e realizată anul acesta. Am lucrat cu mare emoție și cu mare plăcere. Pentru că intrasem într-un blocaj. Se mai întâmplă… Și a fost ca o eliberare…”, a mărturisit artistul. Care a admis că prezența publicului în număr considerabil îl face fericit. Dorindu-și de la bun început să fie un artist popular.

Nu sunt critic de artă. Finețea unor subtilități plastice îmi este, încă, străină. Dar știu că am plecat de la vernisaj ca de la o sărbătoare. Și un lucru tot am înțeles: lui Dorel Topan tare îi place să se joace. Cu culorile, cu simbolurile, cu nivelurile de comunicare, cu cuvintele, cu emoțiile. Iar mie (și copilului din mine pe care îl duc de mână peste tot) tare ne-a plăcut această joacă și tare ne-a umplut de bucurie.

Ramona-Ioana Pop
Foto (c) eZiarultău

CITEȘTE ȘI:
Dorel Topan – din Maramureșul rural, în New York-ul cosmopolit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.