„Ultimii dinozauri din Transilvania” locuiesc până în septembrie în Baia Mare

Expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”, constituită în urmă cu un deceniu, a fost prezentată inițial la sediul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fiind ulterior itinerată în 17 locuri din țară. În Baia Mare, aceasta este găzduită pentru a treia oară, având un succes remarcabil de fiecare dată. A fost recent vernisată la Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” din Baia Mare, prilej cu care conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, directorul muzeului-gazdă, a realizat ”o scurtă incursiune în lumea fascinantă a dinozaurilor care au dominat Terra timp de 160 de milioane de ani, prezentând ipotezele privind dispariția lor tragică”, se arată pe site-ul Muzeului Județean de Mineralogie.

„Era sfârșit de Mezozoic…”

Prof. univ. dr. ing. Vlad Codrea, cercetător la Institutul STAR din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”, a vorbit despre protagoniștii expoziției: „Era sfârșit de Mezozoic, iar zona arăta total diferit față de cum o vedem astăzi, fiind acoperită în mare parte de oceanul Tethys. În acest ocean se aflau arhipelaguri populate de ființe complet diferite față de ceea ce cunoaștem astăzi, iar unul dintre aceste teritorii era insula Hațeg”.

Profesorul Codrea a specificat că, pe parcursul ultimului sfert de secol, cercetătorii pe care i-a coordonat au depus eforturi considerabile pentru a găsi, defini și oferi dovezi ale existenței acestor dinozauri (elemente de schelet, cuiburi cu ouă de dinozauri). ”Aceștia au realizat o descoperire importantă, un schelet asociat, primul de acest tip, care va fi dezvăluit publicului în perioada următoare. Totuși, a divulgat numele de gen «Deceneu», inspirat de zona Daciei în care ne aflăm”.

Expoziția este formată din 69 de piese

Comisarul expoziției, muzeograf drd. ing. Ioan Bereș, a prezentat participanților câteva detalii despre expoziție. Astfel, din cele 69 de piese care alcătuiesc expoziția, 16 piese fosile provin de la Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie, 41 de piese fosile provin de la Laboratorul de Plaeotheriologie și Geologia Cuaternarului, opt piese reprezentând meteoriți (între care două replici după meteoriți celebri căzuți pe teritoriul României) de la Muzeul de Mineralogie și patru reproduceri de dinozauri (Magyarosaurus dacus, Struthiosaurus transilvanicus, Elopterix nopsai și Orithocheirus sp.) de la Direcția Patrimoniu Cultural Universitar.

Dintre toate acesteam unele dintre cele mai interesante „atracții” ale expoziției ar fi cuibul cu ouă de dinozauri, femurul de Telmatosaur sp. cu urme de mușcături de crocodil sau fragmentele de plastron și craniu al unei broaște țestoase. Dar trebuie să vizitați expoziția pentru a vă stabili topul personal cu cele mai captivante exponate. Puteți descoperi „Ultimii dinozauri din Transilvania” la Muzeul de Mineralogie până la finalul lunii septembrie. Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9.00 și 17.00 (ultima intrare fiind la 16.30).

Eveniment organizat în colaborare cu diverse structuri ale Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și anume: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Departamentul de Geologie, Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie, Muzeul de Mineralogie, Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului și Institutul STAR.

Sursă: Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Se lansează expoziția virtuală interactivă a Muzeului Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.