„Uite barza!” – cifre record în acest an

Aplicaţia „Uite barza!”, dezvoltată de Societatea Ornitologică Română (SOR) cu sprijinul companiilor Enel, a înregistrat statistici record în 2020. Utilizatorii au introdus în acest an 4.938 de observaţii, din care 4.824 au fost validate de specialiştii SOR, faţă de 2019 când doar 3.206 observaţii au fost înregistrate şi 2.788 validate.

După suprapunerea tuturor observaţiilor din acest an şi eliminarea semnalărilor multiple ale aceloraşi cuiburi, a reieşit un număr de 3.575 de cuiburi unice recenzate, din care 1.403 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicaţiei. În 2019, au fost înregistrate doar 1.901 cuiburi unice.

„Diferenţa dintre numărul de observaţii introduse de utilizatori şi cifra finală de cuiburi unice recenzate apare din mai multe motive. În primul rând, pentru a înregistra un cuib în aplicaţia Uite barza! este nevoie să te afli cât mai aproape de el şi să stai pe loc pentru o localizare exactă prin GPS. Este nevoie de completarea tuturor datelor solicitate de aplicaţie pentru ca specialiştii să poată valida cuibul. Pe de altă parte, acelaşi cuib poate să fie înregistrat de mai mulţi utilizatori. După ce au fost suprapuse toate aceste informaţii, s-a ajuns la cifra finală de 3.575 de cuiburi. În plus, comparativ cu anul precedent, observăm o utilizare mai bună a aplicaţiei Uite barza!. În 2020, doar 2,3% din totalul observaţiilor introduse au fost eronate, faţă de 13% în 2019″, a precizat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Din cele 3.575 de cuiburi recenzate, 2.327 se află pe stâlpii de electricitate, 1.173 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate şi au suport metalic, iar restul sunt amplasate pe hornuri, acoperişuri şi în copaci.

Numărul de berze albe înregistrat în acest an a fost de 10.765 de indivizi, dintre care 5.326 sunt adulţi, faţă de 2019 când numărul totală de păsări a fost de 6.580, iar 3.044 erau adulţi. Recensământul berzelor a fost realizat în perioada 5 iunie – 31 iulie 2020.

Informaţiile colectate cu ajutorul aplicaţiei „Uite barza!” sunt introduse în baza de date a SOR şi sintetizate pentru a putea ulterior să fie trimise către toţi distribuitorii de energie electrică din România. Pe baza informaţiilor, aceştia vor şti cu precizie care sunt stâlpii de electricitate care au nevoie de montarea unor cuiburi artificiale şi unde este nevoie de teci izolatoare sau de balize de semnalizare pentru a se evita în viitor coliziunile şi electrocutarea păsărilor. Astfel, companiile Enel România (E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Banat) fac verificările necesare în teren, în urma informaţiilor primite pe baza aplicaţiei, apoi montează suporţii metalici pentru cuiburi acolo unde este necesar, dar şi posibil. De la an la an, comunităţile au fost din ce în ce mai implicate pe tot parcursul anului, nu doar în perioadele de colectare a datelor, oferind companiilor de distribuţie informaţii importante care contribuie atât la protejarea berzelor, cât şi la creşterea siguranţei în alimentarea cu energie electrică.

Din 2017 până în prezent, aplicaţia a fost descărcată de aproape 10.000 de utilizatori.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice şi habitatele lor în România de 30 de ani.

Sursa: Societatea Ornitologică Română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.