”Am încheiat turneul SoNoRo Conac din acest an, în unul dintre spațiile superbe de la Colonia Pictorilor Baia Mare – expresia vie a școlii băimărene de pictură, înființată acum mai bine de 120 de ani, în 1896, de artistul Simon Hollósy. Spre bucuria localnicilor și a turiștilor, Colonia Pictorilor a fost restaurată și acum este inclusă în circuitul cultural-turistic «Orașul Vechi»”, se arată pe contul SoNoRo.

Ultimul ”acoperiș” vizitat de artiștii SoNoRo Conac 2023, Colonia Pictorilor

De 11 ani, obiectivul SoNoRo Conac este de a pune în valoare arhitectura de patrimoniu și clădirile excepționale din România, prin intermediul muzicii de cameră. Ediția a XI-a, intitulată „The Fiddler on the Roof”, face trimitere la instrumentele de coarde prezente în turneu, dintre care două Stradivarius. ”Este un nume ales cu o doză de emoție, și așa cântăm noi pe tot felul de «acoperișuri»”, explică Răzvan Popovici, directorul turneului.

Opt escale au figurat pe harta ediției 2023: Templul Coral din București, Teatrul Național Caracal, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești, reședința din Socolari a pictorului Gheorghe Fikl, Palatul de Justiție Arad, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla, Castelul Teleki din Posmuș. Și, punct terminus SoNoRo Conac 2023, Colonia Pictorilor din Baia Mare.

Să facem cunoștință cu protagoniștii concertului din Baia Mare

Alexandra Tîrșu (vioară), Kirill Troussov (vioară) și Răzvan Popovici (violă) au fost protagoniștii concertului din Baia Mare. Să facem cunoștință…

Alexandra Tîrșu a studiat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică și la Universitatea de Muzică și Arte. Ambele, din Viena. Și-a desăvârșit studiile la un masterat în Elveția. ”Tânăra muziciană din Moldova este din ce în ce mai apreciată, fiind considerată vârful de lance al generației sale”, se arată în programul SoNoRo Conac 2023. Laureată a Competiției Internaționale de Muzică din Seul în 2018 și câștigătoarea premiului III și a premiului publicului la prestigioasa competiție ARD din 2021. Interpretează la o vioară Stradivarius din 1699, la care a cântat Ida Haendel, o mare violonistă a secolului XX.

Îndrumat de Sir Yehudi Menuhin încă de la o vârstă fragedă, Kirill Troussov este acum recunoscut ca unul dintre cei mai importanți violoniști din prezent. A colaborat cu orchestre precum Staatskapelle Berlin, Leipzig Gewandhaus, Orchestre de Paris, Orchestre National de Lyon, Orchestre National de France, Orchestra Simfonică Radio din Baden-Baden, Orchestra Filarmonicii din München și Orchestra Simfonică din Bamberg. Cântă pe vioara Antonio Stradivari „Brodsky” din 1702. Pe care violonistul Adolph Brodsky a interpretat în premieră mondială concertul pentru vioară al lui Ceaikovski, în data de 4 decembrie 1881.

Răzvan Popovici a studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg. Este invitat la festivaluri din întreaga lume. Printre sălile celebre în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. De 17 ani, Răzvan Popovici predă tinerilor cursuri de măiestrie. Din acest an va deveni profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

Ce ”joacă” frumoasă!

În program: Wolfgang Amadeus Mozart, Zoltán Kodály, Aleksey Igudesman și Antonín Dvořák. O combinație în doze perfecte de eleganță și joacă, de rafinament și umor, de virtuozitate instrumentistică și… pași de dans. Pe cât de neașteptat, pe atât de savurat și de răsplătit cu aplauze (s-a impus și un bis) și zâmbete a fost concertul SoNoRo Conac. O bucurie de eveniment!

O seară derulată sub o superbă cupolă de emoții, resimțite de privilegiații spectatori care au avut inspirația să răspundă chemării celor trei muzicieni de talie internațională. Emoții experimentate, însă, și de Alexandra, Kirill și Răzvan, recitalul din Baia Mare fiind ultimul din ediția 11 a SoNoRo Conac. ”Pentru noi a fost o seară intensă, cu emoțiile unui final de turneu, dar am observat și zâmbetele oamenilor din public (…). A fost un turneu în care s-a cântat și s-a dansat, căci violoniștii noștri au creat și o scurtă coregrafie pentru lucrările compozitorului Aleksey Igudesman”, se arată pe contul de socializare SoNoRo.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale. Cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării.

Mai multe detalii, aici.

Ramona-Ioana Pop
Sursă informații: SoNoRo. Sursă foto: SoNoRo (credit: MESTE – PhotoGrapher) și Colonia Pictorilor, eZiarultău.

CITEȘTE ȘI:
Turneul SoNoRo Conac ajunge în premieră la Colonia Pictorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.