Classic Unlimited 2022 - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației

Turneul național de pian Classic Unlimited susținut de Bogdan Vaida are loc în luna octombrie, cu 9 concerte în locuri neconvenționale din țară. Pe harta evenimentului figurează și două escale muzicale în Maramureș: Colonia Pictorilor din Baia Mare și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației.

Inspirat din Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania

Classic Unlimited, turneul național de pian care aduce muzica clasică mai aproape de oameni, revine în luna octombrie cu cea de-a șaptea ediție. Constă în 9 concerte cu acces gratuit în locuri neconvenționale din țară. ”Proiectul are ca scop dezvoltarea unei perspective inovatoare asupra muzicii clasice și a modului în care aceasta poate fi experimentată și înțeleasă de publicul larg, precum și punerea în valoare a locurilor deosebite, dar mai puțin valorificate, din România”, se arată pe site-ul evenimentului.

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

Repertoriul Classic Unlimited 2023, o experiență muzicală bogată

Ediția din 2023 a Classic Unlimited propune o incursiune în poveștile care stau la baza compozițiilor clasice și a celor de la granița dintre jazz și muzica clasică. Repertoriul divers cuprinde piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane ce explorează influențe de jazz, promițând publicului o experiență muzicală bogată. Ele vor fi interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului. În fiecare toamnă, artistul pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited.

În repertoriul Classic Unlimited, varianta 2023, figurează:
Intermezzo – Johannes Brahms
Pavana – George Enescu
Pisica și șoarecele – Aaron Copland
Impromptu Op. 142, nr. 2 – Franz Schubert
Rhapsody in Blue – George Gershwin
Fifths and Drifts – Șerban Marcu
Jazz Turbulence – Cristian Bence-Muk
Midnight Chorale and Toccata – Ciprian Gabriel Pop

Ciprian Gabriel Pop, Cristian Bence-Muk și Șerban Marcu sunt cei trei compozitori contemporani care au compus piese pentru turneul Classic Unlimited 2023 și oferă o perspectivă contemporană asupra influențelor de jazz în muzica clasică.

”Ne-am propus să ducem muzica clasică mai aproape de oameni”

”Ne-am propus să ducem muzica clasică mai aproape de oameni, prezentând un mod diferit de a vedea, auzi, cânta, trăi muzică. Astfel, încercăm să descoperim poveștile din spatele muzicii, lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele”, declară Bogdan Vaida.

Inițiatorul Classic Unlimited a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.

Classic Unlimited 2019 – Colegiul de Arte Baia Mare
Turneul ajunge în 14 și 15 octombrie în Maramureș

Locurile selectate pentru această ediție a turneului Classic Unlimited sunt la fel de diverse și unice precum muzica interpretată. ”Classic Unlimited a pornit de la ideea de a aduce muzica clasică mai aproape de oameni, în comunități și-n locuri unde astfel de acorduri se aud mai rar, dar poate cel mai important acolo unde muzica și locul se potrivesc cel mai bine”, menționează Meda Corovei – project manager Classic Unlimited.

Turneul începe în 1 octombrie, în Reșița, și se termină în 28 octombrie, la Blaj. În Baia Mare, Classic Unlimited ajunge în 14 octombrie. La Colonia Pictorilor, începând cu ora 19.00. În 15 octombrie, începând cu ora 18.00, acordurile Classic Unlimited se vor auzi la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației.

Ca în fiecare an, participarea la concerte este gratuită, cu rezervarea în prealabil a biletului pe site-ul evenimentului, aici.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sursă informații și foto: Classic Unlimited

CITEȘTE ȘI:
Turneul SoNoRo Conac 2023, final cu emoție și… bis la Colonia Pictorilor din Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.