Ruta Cultural Turistică ”Porțile Transilvaniei” este cel mai nou produs turistic, dezvoltat pe plan național, care beneficiază de recunoașterea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Itinerariul promovează în comun trei destinații emblematice ale României – Brașov, Sibiu și Bistrița -, precum și împrejurimile lor.

Sintagma ”Porțile Transilvaniei” nu este întâmplătoare, ea corespunde unor realități istorice. ”Cele trei orașe, încă din Evul Mediu, s-au bucurat de avantajele economico-sociale oferite de situarea lor chiar în proximitatea trecătorilor către Țările Române și Imperiul Otoman. Astfel că în aceste spații au fost receptate atât influențele culturii și civilizației occidentale, cât și ale lumii Levantului. Prin urmare, se poate susține că cele trei orașe au reprezentat porți de intrare a mărfurilor, cunoștințelor și persoanelor în spațiul Transilvaniei și al Europei Centrale”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Patrimoniul cultural construit, mobil și imaterial din cele cele trei zone prezintă foarte multe similitudini: cetăți medievale și biserici fortificate săsești, sate românești cu tradiție pastorală însemnată, monumente ecleziastice ortodoxe de prim-rang, peisaje montane și rurale spectaculoase, stațiuni de schi, dar și o mare diversitate a costumelor populare, generată de caracterul multicultural al acestor meleaguri.

Printre cele mai importante obiective turistice ale rutei ”Porțile Transilvaniei” se numără Piața Sfatului, Biserica Neagră, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel sau Bastionul Țesătorilor din Brașov; Muzeul Astra, Biserica Evangelică, Turnul Sfatului ori Muzeul Brukenthal din Sibiu; Biserica Cuvioasa Paraschiva, Mausoleul Andrei Șaguna și Casa Emil Cioran din Rășinari sau Centrul Istoric, Biserica Evanghelică și Casa Argintarului din Bistrița.

Documentația, în vederea obținerii recunoașterii din partea Ministerului Economiei, Enerigiei și Mediului de Afaceri, a fost transmisă de către Muzeul de Etnografie Brașov, Primăria Comunei Rășinari din județul Sibiu și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Turism în Bistrița-Năsăud.

Sursă informații și foto: Ministerului Economiei, Enerigiei și Mediului de Afaceri

CITEȘTE ȘI:
Ruta Bisericilor de Lemn din județul Bihor, prima Rută Cultural Turistică din România
Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost azi lansată oficial
„Circuitul bisericilor de lemn din Maramureș” – recunoscut ca rută cultural turistică
Ruta muzeelor etnografice în aer liber din România trece prin Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.