A 26-a ediție a Festivalului internațional de folclor pentru copii și tineret ”Am fos, ș-om fi” a avut loc în Sighetu Marmației. Trofeul festivalului a fost câștigat de Ansamblul ”Lazar Hrebeljanovic” din Serbia.
Expoziția „Datini şi obiceiuri – forme şi culori” poate fi vizitată până în 14 iunie
Atelierele de creație de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 9 și Școala Gimnazială nr. 2 din Sighetu Marmației au constituit startul în ediția 26 a Festivalului internațional de folclor pentru copii și tineret ”Am fost ș-om fi”. A urmat, la Centrul Cultural Pastoral ”Sfântul Iosif Mărturisitorul”, vernisajul expoziției-concurs de arte plastice „Datini şi obiceiuri – forme şi culori”. Expoziția poate fi vizitată până în 14 iunie. Participă cu lucrări elevi din Chișinău (Republica Moldova), Gyula (Ungaria), Penang (Malaysia), București, Mediaș, Vaslui, Valea Jiului, Petrila, Iași, Baia Mare și Sighetu Marmației.
Concurenți din patru țări
Ziua Internațională a Copilului a fost marcată prin parada portului popular, urmată de concursul ansamblurilor folclorice din țară și stăinătate desfășurat pe scena amenajată în Parcul „Grădina Morii”.
Au concurat: „Obârșii negreștene” de la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Vaslui, „Hora Timișului” de la Palatul Copiilor Timișoara, „Mlădițe Românești” de la Clubul Copiilor Covasna, „Cununa Someșană” din Maieru în parteneriat cu elevii de la Clubul Copiilor din Sângeorz Băi, Ansamblul „Balada” de la Liceul Tehnic Buzău, Fanfara de copii din Telciu, „Hora Florilor” din Osica de Jos, „Sânzienele” de la Clubul Copiilor Negrești Oaș, „Pădureanca” de la Palatul Copiilor Deva, „Doina Casimcei” din Tulcea, „Coconii Deseștiului” din Desești și Ansamblul „Mugurelul” de la Clubul Copiilor Sighetu Marmației. Din străinătate au participat: Ansamblul „Bojmija” din Gevgelija (Macedonia de Nord), Grupul de copii de dansuri populare „Szczecinianie” din Szczecin (Polonia) și Ansamblul de dans „Lazar Hrebeljanovic” din Belgrad (Serbia).
Au urmat concursul secțiunilor pentru soliști instrumentiști și soliști canto popular, spectacolul de gală și festivitatea de premiere.
Unul din premii a rămas în Sighetu Marmației
Juriul a hotărât ca Trofeul Festivalului să fie acordat Ansamblului „Lazar Hrebeljanovic” din Serbia. Pentru ansamblurile din țară, premiul I a fost acordat Ansablului „Cununa Someșană” din Bistrița-Năsăud. Pe locul II s-a situat Ansamblul „Mălădițe Românești” din Covasna, iar premiul III a plecat la Casimcea (Tulcea), cu Ansamblul „Doina Casimcei”.
La nai, în secțiunea soliști instrumentiști, premiul I i-a fost acordat lui Ioan Valeriu Nae din Slatina (Olt). Pentru canto popular, la grupa de vârstă 11-14 ani, premiul I i-a revenit solistei Maria Adriana Demian de la Școala de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației, iar la grupa de vîrstă 15-19 ani locul I a fost ocupat de solista Cosmina Roberta Rebrișorean de la Clubul Copiilor Sângeorz Băi.
Sursă: Clubul Copiilor Sighetu Marmației
CITEȘTE ȘI:
Maramureșeni pe locul I la concursul regional intercultural ”Elevii au talent”