”După patru zile de testări intensive (peste 14 ore cumulat), Traian a fost selectat în echipa care va reprezenta România în luna august la cea de-a XV-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică din Kutaisi – Georgia”, anunță Florentin Tuș, tatăl olimpicului internațional Traian Rareș Tuș.

La ediția precedentă a câștigat argintul

La Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică derulată recent în Suceava, Traian Rareș Tuș (elev la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare) a câștigat locul I din partea Ministerului Educației și medalia de aur oferită de Societatea Română de Fizică, devenind – pentru prima dată – învingător absolut. În urma acestei olimpiade s-a calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Lotul s-a reunit la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, acolo unde – în urma testărilor – șincaistul a fost ales să reprezinte din nou România.

În 2021, a 14-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică s-a desfășurat online. Au participat elevi din peste 60 de țări. Traian a câștigat medalia de argint.

Spicuiri din palmares

În plan național, Traian are medalii de aur la Olimpiada Națională de Fizică (2017, Tg. Jiu; 2019,Târgoviște; 2021, online) și la Olimpiada Națională de Astronomie (2018, Suceava; 2019, Breaza; 2021, Suceava). Mai are în palmares argint (2018, Breaza) și bronz (2021, Bacău) la Olimpiada Națională de Fizică.

În plan internațional, are medalie de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (2020, ”Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics” – online). A câștigat argint la Olimpiada Internațională de Astronomie (2018, Sri Lanka; 2019, România; 2021, Italia – online), la Balcaniada de Fizică (2021, Bulgaria – online) și la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia (2021, IOAA Columbia – online). A obținut bronz la Olimpiada Internațională Multidisciplinară (2021, ”International Zhautykov Olympiad”, Kazahstan – online).

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Georgia este programată pentru perioada 14-21 august. Prima ediție a acestei olimpiade a avut loc în 2007, în Chiang Mai (Tailanda), acolo unde au fost prezenți participanți din 21 de țări, inclusiv România.

Ramona-Ioana POP
Sursă foto: Facebook / Florentin Tuș

CITEȘTE ȘI:
Traian Rareș Tuș: ”Dacă aș putea călători în univers, aș fi cel mai fericit om din lume”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.