Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului” va putea fi vizitată – în cadrul Art Safari – la Palatul Dacia din București în perioada 27 octombrie 2023 – 14 ianuarie 2024, anunță reprezentanții Muzeului Maramureșan.
”Veți descoperi un stil aparte, cu tușe, linii și culori îndrăznețe”
Sub cupola Art Safari, Palatul Dacia din București va găzdui – în perioada 27 octombrie 2023 – 14 ianuarie 2024 – expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului”. ”Un artist maramureșean de anvergură națională, premiat, dar marginalizat și uitat! Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1975) este primul pictor român mare al Maramureșului cu studii la Școala de Arte Frumoase din București. Operele sale înfățișează mai ales satul și țăranii maramureșeni, surprinși în cele mai diverse ipostaze, pe fundalul peisajului spectaculos, cu ocupațiile lor cotidiene. Veți descoperi un stil aparte, cu tușe, linii și culori îndrăznețe”, se arată pe site-ul Art Safari.
120 de picturi, schițe și fotografii
Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului” reunește 120 de picturi, schițe și fotografii. ”În anul 1981, patrimoniul Muzeului Maramureșan s-a îmbogățit cu o frumoasă colecție de pictură și grafică aparținând maestrului Traian Bilțiu-Dăncuș, prin stăruința directorului de atunci, dr. Mihai Dăncuș. Dintre acestea, 54 de picturi ulei pe pânză au fost achiziționate de muzeu cu sprijinul financiar al Comitetului Sindicatului Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Sighetu Marmației, prin președinte ing. Vasile Godja. O parte reprezentativă din această colecție (72 de picturi) este prezentă acum pe simezele Art Safari și ne invită într-o călătorie artistică profundă și emoționantă, în special în inima Maramureșului și în sufletele oamenilor săi”, precizează reprezentanții Muzeului Maramureșan.
Ultima expoziția a artistului a avut loc la Salonul Oficial, în 1969
Ultima expoziția a artistului a avut loc la Salonul Oficial, în 1969, la ceas omagial. Atunci când artistul originar din Ieud declara: „Zadarnic am călătorit peste ţări şi mări, setos de a învăţa şi a vedea; am avut întotdeauna clară convingerea că frumuseţile şi comorile altora ne pot îndemna doar să apreciem şi mai mult pe ale noastre, să ne cântăm frumuseţile necântate, – să dăm omenirei aportul nostru de civilizație românească – pe care încă nu l-am dat – cu toate frumuseţile, posibilităţile şi comorile lui”.
Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului” este realizată în parteneriat cu Muzeul Maramureșan. Curatori: Mirela Barz și prof. univ. dr. Ioan Opriș.
Prin colaborări naționale și internaționale cu muzee de prestigiu și colecționari privați, Art Safari prezintă un program expozițional variat, inclusiv artă românească de patrimoniu, artă contemporană și supercontemporană, precum și expoziții realizate în colaborare cu muzee internaționale de renume, precum National Portrait Gallery și Victoria and Albert Museum din Londra.
Sursă foto: Art Safari
CITEȘTE ȘI:
Răzvan Stoica, Stradivarius și un popas muzical baroc