”Tradiții maramureșene… în aste vremuri cu baiuri”

”Tradiții maramureșene… în aste vremuri cu baiuri” este proiectul lansat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș.

”Ținând cont că nu mai putem face cercetare etnologică așa cum făceam odinioară, cutreierând satele și intrând în casele oamenilor, am transformat munca noastră obișnuită în <<tele-cercetare>>, comunicând cu maramureșenii așa cum ne-au permis timpurile: prin telefon, prin rețele de socializare, prin email”, explică cei de la Centrul Județean ”Liviu Borlan” această inițiativă.

Prin texte, fotografii, înregistrări audio și video, în cadrul proiectului se prezintă viața maramureșenilor de prin sate așa cum arată ea în contextul stării de urgență. ”N-am vrut să ne ținem departe de lumea satului nici acum, când aceasta a renunțat la obiceiuri fără de care greu s-ar fi putut imagina vreodată”, precizează inițiatorii proiectului.

Cum continuă viața în satele din Maramureș? ”Găzdoaiele ne-au vorbit despre cum cos, cum samănă și ară, cum dorovăiesc prin case, pregătindu-se pentru Paște, cum își pun flori în grădinuță, cum gătesc. Am creat, astfel, și o colecție de <<mâncăruri de post în vreme de pandemie>>”, menționează cei de la Centrul Județean ”Liviu Borlan”, specificând că – dincolo de obiectivul de cercetare – acest proiect mai urmărește ceva: ”Să oferim niște vorbe de încurajare și de leac de aici, din Maramureșul tradițional, într-o perioadă în care primim zilnic știri triste sau alarmante”.

Tanti Lenuța lui Opriș din satul Breb și-a pus în gând să facă un ciur la rudă și l-a făcut. Și asta nu-i tot, mai are mult de lucru prin casă și pe lângă casă.
Starostele Nicolae Hosu din satul Ciolt, Țara Chioarului, povestește ce face un staroste când nu se țin nunți.
Irina nu-i din Maramureș, dar îi, totuși, din Maramureș, fiindcă de șase ani își duce traiul în Breb: ”Zilele trec, cu virus, fără virus, noi avem de lucru în grădinuță, curățăm livezile…”
Anuța lu’ Bufu, din Ieud, are 76 de ani și 7 șterguri, pe care le-a spălat și le-a pus în șatră, la uscat.
• ”Vă spun <<Lăudăm pă Iisus>> din Călinești, nădăjduim, cu voia lui Dumnezeu să trecem bine peste toate năcazurile care sunt”, spune Măriuca Verdeș (născută în Desești, măritată în Călinești).
Anuța lui Ofrim simte o stare de bine atunci când coase cojoace. Cu meșteșugul ăsta se îndeletnicea în tinerețe, la Nănești, în satul natal, cu asta se ocupă și acum, când locuiește la Sighet.
Ileana Bizău, din Bogdan Vodă, face costume populare, face trăistuțe, păpuși, de toate face. Mai nou, face și măști, că nu se prea găsesc în sat.
• ”Vă-mbrățișez pă tăți, cu pace, de-aici, din Săpânța, din Maramureș și vă-ndemn la multă, multă rugăciune, pântru aieste zile grele pe care le trăim”, spune Maria Zapca.

Toate aceste povești le puteți descoperi atât pe Facebook, cât și pe website-ul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș.

Sursă informații și foto: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș (foto: Rada Pavel)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.