Știați că în Cavnic a existat cea mai modernă instalație de preparare a minereurilor neferoase de la sfârșitul secolului XIX din întreg bazinul minier al munților Gutâi? Povestea o spune Zamfir Șomcutean – conservator la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

În toamna și iarna anului 2006, în cadrul proiectului ”Studiu de potențial privind patrimoniul industrial minier al județului Maramureș și al oportunităților de valorificare a aestuia în scopuri muzeal-turistice”, au fost cercetate, fotografiate și topografiate ruinele celei mai moderne instalații de preparare a minereurilor neferoase de la sfârșitul secolului XIX din întreg bazinul minier al munților Gutâi.

După cum menționează Zamfir Șomcutean, instalația, amplasată în partea de nord-est a localității Cavnic, în apropiere de drumul județean Baia Sprie – Cavnic, în locul numit ”Logolda”, a fost construită în 1862 de către englezii de la societatea Rota Aurra Mines Limited.

”La această topitorie se prelucrau minereurile care nu conțineau plumb și cele care conțineau foarte puțin aur și argint, metoda de cianurare pentru obținerea aurului fiind pentru prima dată folosită în Transilvania. De asemenea, s-a folosit pentru prima dată în zonă așa-numitul sistem al turbinei ce se baza pe presiunea apei colaterale. Șteampul, care avea 60 de <<săgeți californiene>>, a fost proiectat pentru o capacitate de 400 tone de minereu pe zi, urmând ca într-o lună să se produca 80 kilograme de aur”, informează Zamfir Șomcutean.

Materialul integral scris de Zamfir Șomcutean îl puteți vedea aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.