Tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 25 ani sunt invitați să participe la unul sau la toate cele trei concursuri online ”Prietenii Apelor”, pe care Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă le derulează pe trei platforme diferite.

”Participarea îi va ajuta pe tineri să se informeze cu privire la Obiectivele Dezvoltării Durabile (ODD) care se referă la apă – așa cum apar în Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 și să afle cum pot contribui la îndeplinirea acestora”, se arată în prezentarea concursurilor ”Prietenii Apelor”, pe site-ul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 .

Competițiile de pe Instagram și TikTok au ca temă legătura dintre apă, sănătate și bunăstare; impactul apelor asupra comunităților; contribuția tinerilor la conștientizarea publică a acestor teme, în timp ce întrecerea de pe Facebook reprezintă un apel de idei pentru aplicații mobile care pot să contribuie la păstrarea calității patrimoniului hidrografic, prin tehnologie, pe modelul ”smart city”.

Sensibilizarea tinerilor și adolescenților cu privire la importanța apei în viața curentă, cu accent pe legătura între apă și comunitate, precum și încurajarea lor să-și asume activ responsabilitatea față de ape (să nu polueze, să nu strice vegetația sau fauna din jurul apelor, să participe la dezbateri pe tema apelor, să conștientizeze faptul că au dreptul și puterea să acționeze în beneficiul resursei de apă, să își imagineze soluții bazate pe tehnologie etc.) sunt doar două dintre scopurile concursurilor, care promovează totodată conceptul de dezvoltare durabilă în rândul adolescenților și popularizează ideea de comunitate a apelor ca modalitate responsabilă de participare la viața socială.

”Takeover” – concurs de creație digitală derulat pe Instagram pornind de la întrebarea ”Ce părere ai despre apă?”– are ca termen de înscriere data de 25 octombrie. Este dedicat echipelor formate din elevi de liceu din aceeași clasă și un profesor coordonator. Constă într-o propunere de postare, în formatul propus de Instagram: fie o serie de 1 până la 10 imagini, fie un video de maxim 1 minut, material însoțit de o descriere.

”Soft power to the young” este concursul de creație digitală de pe TikTok pentru care înscrierile sunt deschise până în 10 noiembrie și care lansează invitația ”Arată-le tuturor cum vezi viitorul râului sau lacului din orașul tău”. Pot participa tineri (14 – 25 de ani) care au un cont de TikTok activ, înscrierile fiind individuale. Se cere un material video, cu o durată de maxim 1 minut, postat pe contul de TikTok propriu al concurentului.

Și tot până în 10 noiembrie se fac înscrierile la ”App(a) pentru viitor” – concursul de app design de pe Facebook care pornește de la ideea ”Apele au nevoie de tine”. Imaginează-ți o aplicație mobilă (app) pe care ai folosi-o pentru a proteja apele. Ce ar trebui să facă? Cui să se adreseze? Descrie în maximul 1.500 de caractere aplicația. Poate participa orice elev (clasele VIII-XII) care a împlinit vârsta de 13 ani în luna în care a fost lansat concursul (octombrie 2020).

Premiile constau în echipamente digitale, utile atât pentru creare de conținut și în dezvoltarea unor noi abilități digitale, cât și pentru învățarea online.

Concursurile ”Prietenii apelor” sunt realizate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în contextul proiectului ”Comunitatea apelor. Apele Unite ale României – A.U.R.”, fiind lansate cu prilejul Săptămânii Europene Dezvoltării Durabile 2020 – European Sustainable Development Week.

Toate informațiile necesare sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.