Tenorul băimărean Ioan Hotea este unul dintre invitații de prestigiu ai Balului Operei din Cluj Napoca, eveniment devenit – prin tradiția celor 26 de ediții – unul emblematic.

Ioan Hotea a urmat Colegiul de Arte din Baia Mare și Universitatea Națională de Muzică din București. Și-a făcut debutul la vârsat de 21 de ani, ca Nemorino (”L’elisir d’amore”), fiind imediat cooptat la Opera Națională din București. În 2013 și-a făcut debutul internațional la Opera din Monte Carlo (ca Amantul din ”Amelia al ballo”), pentru ca în 2015 să se alăture Hessisches Staatstheater Wiesbaden. A cucerit numeroase premii, cele mai prestigioase fiind locurile I la Concursul Internațional de Canto ”Operalia” (2015) – o competiție inițiată de Plácido Domingo în 1993 -, locuri I obținute atât la categoria Operă, cât și la Zarzuela. A cântat pe scene prestigioase din Paris, Londra, Viena, Zurich, Frankfurt, Sttutgart. Doar câteva repere dintr-o carieră extraordinară.

Alături de Ioan Hotea, la Balul Operei din Cluj sunt invitați soprana Adela Zaharia și țambalistul Marius Preda, după cum anunță Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders, organizatorii evenimentului. ”Scaunele din stal sunt îndepărtate, sala fiind special pregătită pentru a conecta zona publicului și scena. Aici, auditoriul se află în imediata apropiere a desfășurării spectacolului, bucurându-se de ocazionalele momente de interacțiune cu protagoniștii momentelor vocale și coregrafice. (…) Elementul definitoriu al serii îl reprezintă valsul, o provocare încântătoare de a dansa alături de artiștii care au evoluat anterior pe aceeași scenă. Sustras dintr-o frază pe care Johann Strauss obișnuia să o rostească la începutul balurilor vieneze, îndemnul <<Alles walzer!>> încurajează publicul să ocupe sala Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, care devine acum un imens ring de dans pe care se obișnuiește să se valseze până după miezul nopții” – sunt câteva detalii oferite de organizatori, pentru a intra în atmosfera rafinată a evenimentului care va avea loc în 29 februarie.

R. Anda TOMA

Sursă informații: operacluj.ro, medici.tv, intermusica.co.uk
Sursă foto: operacluj.ro, Facebook / Ioan Hotea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.