Târgul ”Mărțișor cu Dor”, ediție aniversară

Ileana Horoba

A 15-a ediție a târgului ”Mărțișor cu Dor” are loc în perioada 23-25 februarie, la Galeria Várvédő din Baia Mare. Ediția aniversară merita prefațată altfel. Și cine să o facă mai bine decât cea care a născocit acest eveniment, Ileana Horoba?! Așadar, îi dăm cuvântul…

”O să aibă grijă de tine tot anul. Ai să vezi!”

Cele mai vechi amintiri (și poate cele mai prețioase dintre ele) care au legătură cu mărțișorul le aduc în prim plan pe mama și pe bunica. Aveam 3 sau 4 ani. Bunica era cea care ținea foarte mult ca mama să învețe la rândul ei și să ducă mai departe această frumoasă tradiție. Mi le amintesc pe amândouă cum torceau și împleteau firul de mărțișor. Iar apoi, când totul era gata, ne chemau pe noi, copiii, și ne prindeau șnurul alb-roșu în piept. Era un fel de ritual. Era ceva magic acolo. Îmi amintesc că eram foarte curioasă și am întrebat: ”Bine, bunică, am înțeles că trebuie să-l port, dar ce-i cu el?!” Și bunica mi-a răspuns: ”Ce-i cu el?! O să aibă grijă de tine tot anul. Ai să vezi!” Și dacă bunica zicea, atunci era sfânt.

Credențul Ancuței
Povestea mărțișorului, pusă bine într-un sertar din sufletul meu

Am crescut, am plecat la liceu, viața mi-a scos în drum fel de fel de provocări. Dar povestea mărțișorului, la fel ca alte povești, așa cum adună în suflet copiii care cresc la țară, a rămas acolo. Într-un sertar din sufletul meu. Păstrată bine. Am ajuns la facultate și în primul an, la Cluj fiind, i-am auzit pe colegii mai mari povestind despre un eveniment fabulos care se întâmpla în București, la Muzeul Țăranului Român. Era pe la primele ediții târgul pe care această extraordinară instituție îl dedica mărțișorului. Colegii mei de facultate meștereau prin ateliere fel de fel de mărțișoare, care de care mai creative și mai frumoase. Și mergeau la târgul de la muzeu nu atât ca să vândă, cât pentru atmosferă.

Toate poveștile lor m-au făcut foarte curioasă. Așa că prin anul II am pus și eu la cale o colecție de mărțișoare din foarte puținele resurse pe care le aveam. Îmi amintesc că am folosit fetru și flori uscate. Și am plecat cu ele în București. Într-adevăr, am întâlnit acolo o comunitate de oameni extraordinari, de artiști și creatori. O comunitate în mijlocul căreia simțeai că se întâmplă ceva foarte important.

lipo iri
Întru păstrarea și perpetuarea unei tradiții extraordinare

Ce se întâmpla?! Acești oameni erau uniți într-un singur spirit întru păstrarea și perpetuarea unei tradiții extraordinare. Despre care eu știam, dar nu știam și cât este de importantă și de valoroasă. Așa că am început să cercetez. Așa am descoperit că face parte din categoria celor mai vechi și bine păstrate tradiții românești, chiar dacă acum ea nu se regăsește doar pe teritoriul României. Mi-am dat seama că mă aflu în mijlocul unei povești care necesită mare atenție. Și o implicare mult mai mare decât realizarea obiectului mărțișor în sine.

Au trecut 20 de ani de atunci. Am făcut zeci de colecții de mărțișoare. Și sunt conștientă că este un teritoriu care poate fi explorat la infinit. Este o zonă extrem de dinamică.

Ileana Horoba
Zorele Colorate
Nevoia de alternativă

Acum 15 ani m-am întors în Baia Mare și mi-am dat seama că, deși este un oraș mic și aparent fără potențial și interes în această zonă, merită să aibă un eveniment care să ofere publicului o alternativă. O alternativă la ceea ce tindea, încă de pe atunci, să devină mărțișorul. Deși o tradiție atât de bine înrădăcinată în ceea ce înseamnă spiritul nostru, aproape nu mai regăseai mărțișorul în zone care promovează creativitatea, ci doar în zone care promovează industria.

Și atunci mi-am dat seama de imensul pericol în care ne aflăm și am conștientizat că ceea ce se întâmplă în București trebuie să fie multiplicat. Că indiferent de dimensiunea și potențialul unui loc, oamenii merită să fie educați și atunci am făcut prima ediție de ”Mărțișor cu Dor”.

Un spațiu în care se creează magie

Îmi vine să râd acum, pentru că atunci nu am realizat cum va trece timpul de repede și ce impact ar putea avea gestul meu. Ei bine au trecut 15 ani, ne apropiem de o ediție aniversară și ce îmi doresc eu să se întâmple acum este exact ce îmi doream și atunci: să trezesc prin gestul meu conștiințe. Să îi ajut pe oameni să înțeleagă că nu întâmplător în 2017 mărțișorul a fost integrat în Patrimoniul imaterial UNESCO. Este un gest care nu doar ne face foarte mândri de o tradiție cu care ne putem identifica în lume, ci ne face și responsabili. Este responsabilitatea și datoria noastră să o ducem mai departe. Să o transmitem așa cum se cuvine viitoarelor generații.

Ceea ce se întâmplă la Galeria Várvédő  de patru ani este un act cultural-artistic. La care ne dorim să participați câți mai mulți dintre dumneavoastră. Să veniți să vedeți cum o mână de oameni se străduie din răsputeri să înțeleagă și să treacă prin propriile filtre ceea ce au asimilat despre această frumoasă tradiție. Este un spațiu în care se creează magie. Pot să vă garantez!

Târgul de mărțișoare românești și cadouri de 8 Martie ”Mărțișor cu Dor” va putea fi vizitat zilnic, între orele 10.00 și 19.00. eZiarultău este partener media.

Ileana Horoba
Asociația NOD

CITEȘTE ȘI:
9 ore de creație, 4 artiști și 600 kg de lut sau povestea unui act artistic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.