Târgul Darurilor de Crăciun, ediția 10, va avea loc în perioada 10-12 decembrie la Galeria Várvédő din Baia Mare. Va fi deschis de la 9.00 la 21.00 în fiecare din cele trei zile. Am invitat-o pe Ileana Horoba Danci să scrie câteva cuvinte despre cele nouă ediții devenite deja istorie. Precum și despre cea de-a zecea, care abia așteaptă să își deschidă porțile. În cele ce urmează, rândurile și gândurile Ilenei.

Dacă am un singur merit, atunci poate este…

M-am trezit cu noaptea în cap și am început să scotocesc arhiva târgului. Deși recunosc că nu tare-mi plac momentele de bilanț, sunt conștientă că cifra 10 impune unul. Nu-mi place nici să-mi asum merite când sunt convinsă că tot ce s-a făcut a fost cu o imensă susținere din partea foarte multor oameni de suflet. Dacă am un singur merit, atunci poate este acela că am întrezărit potențialul comunității și am făcut tot ce am putut să-l provoc de la an la an.

Prima (și singura) ușă deschisă

Și-acuma să revin la oameni pentru că despre ei e vorba în tot și-n toate. Așa cum bine știm cu toții, acest eveniment a pornit din Salonul Artelor, spațiu expozițional aparținând Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, ca „frate mai mic” al târgului „Mărțișor cu dor”. A fost prima și singura ușă care ni s-a deschis timp de opt ediții. Oamenii de-aici, începând de la doamnele care făceau curat până la director, ne-au susținut fiecare cum și cât de mult au putut. Le mulțumim tuturor și sperăm că prezența noastră acolo a fost și pentru ei motiv de bucurie.

O ediție online și un popas într-o superbă galerie

Apoi a venit pandemia iar anul 2020 ne-a obligat să mutăm totul online. A fost o ediție-experiment din care am încercat să învățăm cât de mult am putut. Ediția 2021 se va întâmpla într-un spațiu nou pentru care îi mulțumim domnului Zsolt Varvedo. O superbă galerie de artă situată în Centrul Vechi din Baia Mare (strada Crișan nr. 6), vizavi de Turnul Ștefan. Trebuie precizat că evenimentul se va desfășura conform tuturor normelor în vigoare impuse de pandemie.

Comunitatea frumoasă din jurul ideii

Revenim la comunitate, pentru că da, așa cum mi-am dorit, s-a format o comunitate extraordinar de frumoasă în jurul ideii. Am încercat mereu să aducem oameni consacrați în domeniul lor, dar și să-i susținem pe cei la început de drum. Astfel au expus artiști, designeri și creatori atât din țară cât și din străinătate. Precum și tineri absolvenți sau ucenici ai unor maeștri. Deși prin natura proiectului am pus în prim plan producția locală, fiecare ediție a adus artiști și creatori și din alte zone ale țării precum: Iași, Cluj, Sibiu, Brașov, dar și din Anglia sau Olanda.

Colinde, vizite, ateliere

Ne-au colindat, cântat și încântat an de an Măriuca Verdeș și copiii din Călinești pe care minunat îi îndrumă, dar și Casandra Hauși cu glasul ei de pătrunde direct în inimă. Tot așa, ne-au călcat pragul zeci de grupuri de copii și tineri însoțiți de profesorii lor. Ce poate fi mai util pentru un copil decât să vadă cu ochii lui și să învețe astfel să facă diferența?!

Și au fost de fiecare dată oameni model care au ținut ateliere și au împărtășit cu drag și dăruire din pasiunea lor. Îmi amintesc cu mare bucurie de zâmbetul absolut molipsitor al celor două bunicuțe din Negrești Oaș, Floarea Finta, tezaur uman viu, și Floarea Hotca, foarte iubite și respectate în comunitate, ambele ajunse la vârste venerabile dar care încă mai păstrează și dau mai departe din meșteșugul lor.

Cireașa de pe tort

Țin să mulțumesc încă o dată tuturor oamenilor din presă care ne-au ajutat în toți acești ani, partenerilor, sponsorilor, expozanților și nu în ultimul rând publicului, pentru că oricât de bine și frumos am face noi, fără el tortul ar rămâne fără cireașă.

Cred că toate acestea răspund destul de punctual și la întrebarea firească de altfel ”De ce?”. Pentru că, așa cum am intuit, comunitatea are nevoie de astfel de evenimente și o demonstrează nivelul de implicare.

Ediția a zecea așadar, tot din motive de pandemie, va fi strict cu prezență locală dar, promitem, plină de surprize, daruri de poveste și multă magie ❤️.

Ileana Horoba Danci,
președinte Asociația NOD

CITEȘTE ȘI:
Târgul Darurilor de Crăciun, ediția 10

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.