Poate nu știați, dar în calendarul de sărbători al multor maramureșeni – de ceva timp încoace – s-a mai strecurat o tradiție: Târgul Darurilor de Crăciun. Este locul de unde – în fiecare decembrie – poți cumpăra (la prețuri decente!) cadouri minunate pentru cei importanți din viața ta. Suficient de minunate încât (mărturisesc din propria experiență), de multe ori nici nu te mai lasă inima să te desparți de lucrurile cumpărate pentru alții…

Se deschide în 18 decembrie

Târgul Darurilor de Crăciun, organizat de Asociația NOD, își deschide în acest an porțile miercuri, 18 decembrie, la ora 9.00. Cum unde? Ca de fiecare dată, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare. Și tot ca de fiecare dată, standuri pe care le-ai lua cu totul acasă transformă spațiul din bibliotecă într-o mică patrie a lui Moș Crăciun din care nu ai mai vrea să pleci. Exponate pur și simplu frumoase, muzică bună, arome incredibile și evenimente creative, toate sunt argumente care vă invită să vizitați târgul și să luați daruri cu dichis pentru cei dragi.

Povestea unui târg de poveste

Și pentru că târgul este unul de poveste, am rugat-o pe Ileana Horoba-Danci, președinte al Asociației NOD, să spună pentru eZiarultău.ro povestea târgului: ”În 2005 am ieșit pentru prima dată din România. Tot atunci am văzut cum sunt promovaţi în ţările civilizate artiştii şi producătorii autohtoni. Un concept care – pe atunci – nu prea exista în țara noastră. Muzeul Ţăranului Român organiza un târg de mărţişor în care erau promovaţi meşterii populari. Poate încă unul sau două muzee din ţară mai făceau asta pe-atunci. Dar era mult prea puţin. În 2007 am plecat pentru a doua oară din ţară şi tot atunci am avut prima ocazie să rămân. Nu mi-am dorit asta nici atunci şi niciodată de-atunci. Şi nici nu vreau să mă gândesc vreodată la asta. Eram încă foarte tânără şi tot ce-mi doream era să trăiesc în această ţară minunată şi să fac tot ce pot pentru ca lucrurile să meargă cât mai bine. M-am întors aşadar, mi-am finalizat studiile, iar în 2008 am revenit în Baia Mare. Nu aveam foarte multe perspective aşa că în 2009 m-am înscris la examenul de titularizare. În același an am organizat prima ediţie a Târgului de Mărţişor. Doi ani mai târziu am decis să plec din învăţământ şi să-mi asum un alt drum. După patru ediţii de Mărţişor, am simţit că lucrurile trebuie duse mai departe şi i-am făcut un ”frate” mai mic, Târgul Darurilor de Crăciun. De ce toate acestea? Pentru că am înţeles că a trăi într-un oraş de provincie nu este o scuză pentru a te plânge că lucrurile nu funcționează și pentru a nu face nimic. Am înţeles că artiştii şi creatorii de aici au nevoie de evenimente care să-i promoveze, tot așa cum şi publicul are nevoie de o alternativă la oferta pieţei”.

Târgul a ajuns la a opta ediție

An de an din 2012 încoace, decembrie aduce în Baia Mare Târgul Darurilor de Crăciun. În fiecare an oferta se diversifică, fiecare nouă ediție aduce noi provocări. Bijuterii din lemn, ceramică, pânză, fire textile. Decorațiuni pentru casă sau pentru brad. Variante eco și absolut inedite de brazi de Crăciun. Jucării, felicitări, cosmetice naturale. Mici obiecte vestimentare. Mici piese de mobilier. Toate au figurat în oferta Târgului Darurilor de Crăciun de-a lungul timpului. Toate făcute cu multă pasiune și cu enorm talent. Cu bun gust și cu grijă. Standuri cochete, din care zâmbesc irezistibil – decembrie după decembrie – obiecte pline de inventivitate, numai bune de dăruit și adorat.

Și, uite-așa, târgul a ajuns în acest an la a opta ediție. ”N-am spus niciodată că a fost sau că este uşor, pentru că nu ar fi adevărat. Insist, totuşi, să organizez acest târg pentru că ştiu că marile schimbări nu se întâmplă peste noapte, ci trebuie să punem cu toții umărul pentru a ne fi mai bine. Nu pot spune că s-a înregistrat în aceşti ani o evoluţie spectaculoasă a lucrurilor. Publicul rămâne în continuare foarte nişat deşi ne străduim de fiecare dată să promovăm cât mai bine evenimentul. Dar sunt convinsă, cel puțin, de evoluţia foarte frumoasă a fiecăruia dintre cei care pe parcursul acestor ani au expus la târg. Este, dacă vrei, o formă asumată de educare şi autoeducare”, a mărturisit Ileana Horoba-Danci.

Expozanți din Maramureș

15 expozanți participă la Târgul Darurilor de Crăciun, toți din Maramureș. ”Spaţiul limitat nu ne-a permis niciodată să expunem mai mult de 20 de standuri, dar a fost de fiecare dată un lucru bun în asta, şi anume că ne-a ajutat să selectăm ce era mai bun. În acest an, pe lângă cei 15 expozanţi com avea și multe activităţi extra. Ateliere pentru copii şi adulţi, atelier pentru împachetat cadouri pentru campania Kids for Kids şi alte surprize cu care vom reveni pe parcurs”, a informat președintele Asociației NOD.

Târgul va fi deschis până în 21 decembrie, Ileana venind cu un ultim argument: ”Noi sperăm să fie cea mai frumoasă ediţie de până acum!”

Orar de vizitare: miercuri – vineri 9.00-19.00, sâmbătă 9.00 – 14.00.

Ramona-Ioana Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.