Sursă foto: Centrul Culturii Tradiționale Maramureș. Credit: Felician Săteanu

Viorel Marinca este eroul ediției 53 a evenimentului ”Tânjaua Hotenarilor”. Străvechiul obicei agrar care îl sărbătorește pe cel dintâi gospodar ieșit la arat are loc duminică, 7 mai. 

Feciorii se ocupă de împodobirea și înstruțarea jugurilor

Duminică, 7 mai, are loc ediția 53 a evenimentului ”Tânjaua Hotenarilor”. Obicei agrar străvechi ce îl sărbătorește pe cel dintâi gospodar ieșit la arat. Ce este o „tânja”? Explică Grigore Simionca de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureș: ”Un proțap cu oiște (ruda), la capătul căreia se află jugul în care se înjugă vitele. În cadrul obiceiului, sunt confecționate 12 tânjele, purtate, fiecare, de câte doi feciori, ele reprezentând cele 12 luni ale anului”.

Întâlnirea este anunțată pentru ora 9.30, la casa sărbătoritului din acest an: Viorel Marinca. Hoteni nr. 30. ”Participanții se întrunesc la casa gospodarului, îmbrăcați în cele mai frumoase straie populare, unde sunt omeniți cu mâcare și băutură. Feciorii se ocupă de împodobirea și înstruțarea jugurilor cu ramuri de mesteacăn, panglici colorate, flori, ștergare înflorate și zurgălăi, apoi sunt legate una câte una laolaltă, iar în spatele lor, este legată teleguța plugului pe care stă sărbătoritul”, oferă detalii despre ritual Grigore Simionca.

Sursă foto: Eco Maramureș
Alaiul pornește spre Valea Dărasca la 11.00

La 11.00 alaiul pleacă spre Valea Dărasca, unde sărbătoritul, ales de bătrânii și cei mai de seamă oameni ai satului, va fi spălat/purificat. ”Înainte de plecarea alaiului de la casa gospodarului, se stabilesc cei care îl păzesc pe sărbătorit să nu fugă pe parcursul drumului până la pârâu, în numeroasele lui tentative de fugă, ci prins și adus înapoi pe teleguță. Dacă sărbătoritul reușește să scape și ajunge primul la apă să se spele singur, este absolvit de la obligația de a plăti băutura și mâncarea celor care participă, aceste cheltuieli revenind apoi comunității”, precizează Grigore Simionca.

Deschiderea oficială a evenimentului are loc la 12.00, urmând ca la 13.00 să înceapă programul artistic. Invitați: Cornelia și Lupu Rednic; Deți Iuga; Maria și Gabriel Arba; Voichița Nemeș Andreica; Amalia și Raul Moldovan, acompaniați de Sănducu Bococi și Giorgio Petrovan. Participă ansamblurile folclorice: Coconii din Breb, Coconii Deseștiului, Cosăul din Budești, Mugurelul din Sighetu Marmației, Vasile Lucaciu din Șișești, Florile Chioarului din Săcălășeni.

Sursă foto: Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş, Eco Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Cufoaia | ”Tradiția îi impune celui mai harnic plugar «să se deie udat»” | galerie foto

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.