Nu știu dacă Germania e subestimată turistic sau de vină e acel clișeu celebru: „nemții sunt reci“. Ca martor direct pot spune că ambele perspective sunt nefondate. Cert este că, pentru majoritatea, Germania nu e între primele pe listă ca opțiune de concediu. Așadar, ca să risipim unele presupuneri, garantăm că patrimoniul turistic german este extrem de bogat, divers și bine pus în valoare. Cât despre „răceala” nemților, dacă ar fi să ne concentrăm pe trăsături negative, atunci am putea găsi nod în papură oricărui popor. Așadar, dacă „am întâlnit și români fericiți”, am întâlnit și mulți nemți cu sufletul cald. Iar din punct de vedere al ofertei turistice au înțeles că trebuie să fie primitori pentru a beneficia de vizitatori.

„Cea mai” și „cel mai” sunt grade de comparație care atrag imediat. Ele sunt cheia garantată a succesului la nivel turistic: cel mai lung pod, cea mai înaltă clădire, cel mai mare muzeu etc. Deși nu totdeauna cu date exacte, țările își dispută adesea supremația unor elemente de patrimoniu.

Pornind de la o fotografie de acum 10 ani descoperită într-un folder din laptop, m-am gândit să trec în revistă câteva din recordurile de patrimoniu deținute de landul Bavaria, land pe care l-am bătut în lung și lat cu diferite ocazii. Pentru ca totul să fie mai autentic, voi pomeni doar acele atracții pe care le-am văzut cu propriii ochi și pe care le păstrez cu drag în amintire.

Catedrala din Landshut

Landshut este un orășel situat pe râul Isar, la 70 km nord-est de München. Biserica ”Sf. Martin” din centrul vechi al orașului este considerată cea mai înaltă biserică de cărămidă din lume, cu 130,6 m în cel mai înalt punct al turnului. A fost construită între anii 1389 și 1500.

Lacul König

Königsee este unul din cele mai frumoase lacuri din Germania. Încadrat de munți înalți, lacul se laudă cu cea mai curată apă; atât de curată, spun ei, încât se poate bea. Asta și pentru că începând cu anul 1909 toate bărcile care îl traversează sunt propulsate electric.

Cascada Röthbach

La mică distanță de Königsee se află Lacul de Sus (Obersee), la capătul căruia munții, formând o curbură, se închid complet. De la înălțimea acestor stânci masive se prăvălesc în gol apele Cascadei Röthbach, cea mai înaltă cascadă a Germaniei, cu o cădere totală de 470 m.

Watzmann

Masivul Watzmann, aflat deasupra lacului König, este cel mai înalt munte aflat 100 % pe teritoriul nemțesc. Atinge 2713 m în vârful principal.

Biserica fotomodel

Aflat la poalele masivului Hochkalter (2607 m), satul Ramsau din districtul Berchtesgaden se prezintă ca o locație de vis, biserica de aici fiind unul din cele mai căutate motive fotografice la nivel mondial. Biserica ”St. Sebastian” a fost finalizată în anul 1512, iar imaginea ei este în continuare subiectul multor albume, calendare și pliante.

Telecabina din Bad Reichenhall

Celebru și pentru sarea produsă aici, Bad Reichenhall găzduiește cea mai veche telegondolă din lume aflată în stare originală și care încă funcționează. Ea servește acum turistic muntele Predigstuhl și a fost dată în folosință în anul 1928.

Crucea de pe Kampenwand

Imaginați-vă cum e să urcați un munte, iar când ajungeți în partea superioară, în loc să atingeți vârful, să aveți surpriza de a vă afla într-un canion. Din cauza eroziunii, creasta principală s-a „despicat” în două, un fenomen mai rar întâlnit. Nu acesta este însă recordul muntelui Kampenwand (1669 m) din grupa Alpilor Chiemgau. Crucea aflată pe unul din punctele mai înalte este cea mai mare cruce montată pe un vârf montan din Bavaria: are 12 m înălțime.

Chiemsee

De pe Kampenwand se vede perfect lacul Chiemsee, cel mai mare lac din Bayern, numit și „Marea Bavariei”.

O biserică mai aproape de Dumnezeu

Wendelstein se traduce prin „Piatra Schimbătoare” și este un reper al Munților Mangfall. Datorită faptului că aici se poate urca atât cu telecabina, cât și cu un trenuleț montan,  locul este foarte vizitat. Pe lângă observatorul astronomic, stația meteo, cabana cu terasă și o peșteră amenajată turistic, aici găsim și biserica situată la cea mai mare înălțime din Germania. A fost construită la sfârșitul sec. XIX și stă cocoțată pe o stâncă, la 1760 de metri altitudine.

Weltenburg

Cine ar fi crezut că Germania are și ea chei ale Dunării?! Pe o porțiune de 5 km, aproape de localitatea Kelheim, Dunărea se îngustează traversând o zonă stâncoasă. La intrarea în chei, exact pe malul râului, stă așezat complexul monahal Weltenburg. Vorba umblă că este cea mai veche mănăstire din Bavaria, înființată în secolul VIII. Mai mult de atât, acest adevărat castel are în componență cea mai veche berărie mănăstirească din lume, datată 1050. Berea neagră produsă aici a câștigat de trei ori premiul întâi la Competiția Mondială a Berii.

Berea princiară

Apropo de beri premiate, deși Germania se laudă cu peste 5000 de mărci de bere, cea produsă la castelul prințului de Maxlrein, de lângă localitatea Bad Aibling, a reușit să câștige în repetate rânduri titlul de „Cea mai bună bere din țară”.

Biserica rotundă

În satul Westerndorf, districtul Rosenheim, există o neobișnuită biserică circulară, cu o cupolă imensă în formă de „bulb de ceapă”. Cupolele numite astfel sunt caracteristice Germaniei, iar cea din Westerndorf deține recordul de cea mai mare astfel de structură la nivel național.

Muzeul baloanelor cu aer cald

Nu vă luăm în balon când vă spunem că la Gertshofen, o suburbie a orașului Augsburg, se află cel mai vechi muzeu din lume al baloanelor cu aer cald. El a fost deschis în 1985 și este amenajat în interiorul unui turn de apă construit în anul 1906. Muzeul  celebrează faptul că la Augsburg și Gertshofen au avut loc primele încercări de zbor din Germania cu un astfel de aparat (anul 1786), însă toate fără succes. Pentru că din varii motive balonul refuza să se ridice, el a fost botezat „iubitor de pământ”, iar dacă baronul de Münchausen e cunoscut ca baronul mincinos, atunci baronul de Lütgendorf, inițiatorul proiectului, poate fi cu siguranță considerat „baronul ghinionist”. Locuitorii din Augsburg au fost atât de supărați pe nereușitele lui, încât l-au alungat din oraș.

Walchensee

Lacul Walchen este cel mai mare lac alpin al nemților, iar serpentinele care-l mărginesc duc mai departe spre Mittenwald (foto deschidere), orășel vechi al viorilor și caselor pictate, pe care unele clasamente îl consideră cel mai frumos „oraș de poveste” din Europa.

Zugspitze

Acest faimos vârf montan este cel mai înalt punct geografic al teritoriului german și, deși e împărțit cu Austria, acest fapt nu pare să dăuneze mândriei naționale. Doar 38 de metri îi lipsesc pentru a fi atins altitudinea de 3000 de metri. Felul în care tronează însă asupra localității olimpice Garmisch face acest neajuns total nesemnificativ.

Untersberg

Dacă Zugspitze deține recordul de înălțime, opusul său este peștera din masivul Untersberg, numită Riesending și care măsoară 23,8 km lungime și 1149 m adâncime, fiind la ora actuală cea mai lungă și cea mai adâncă peșteră a Germaniei. Ea este destinată momentan doar speologilor și numele ei are o poveste: când primul speolog a intrat înăuntru și a văzut ce era în fața lui, a exclamat „Was für ein riesen Ding!”, adică „Ce chestie uriașă!”.

Neuschwanstein

Castelul castelelor, mândria Bavariei și bijuteria regelui Ludwig al-II-lea. Acest lung șir de epitete sunt pe drept meritate de cel mai cunoscut și vizitat castel din Germania: Neuschwanstein. Construit în sec. XIX cu eforturi inginerești și financiare enorme, face pereche cu castelul Hohenschwangau, aflat câteva sute de metri mai jos. Cadrul în care se află cele două minuni arhitecturale nu putea fi mai pitoresc: stânci înalte, cascade tumultuoase și lacuri naturale. Visul „regelui nebun” este astăzi o realitate spectaculoasă.

Mircea Trifan

Fotografii: Alex Kattler, Mircea Trifan

CITEȘTE ȘI: Planeta Bavaria

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.