”Succesul vine atunci când ești pregătit să-l primești!”, spune campioana mondială Nicoleta Sasu

Nicoleta Sasu este polițist local în cadrul Primăriei Târgu Lăpuș. S-a apucat de atletism în 2017, dorind să practice sport strict pentru sănătate. După patru ani, devine campioană mondială la alergare montană. Traseul din Târgu Lăpuș pe podiumul mondial din Austria, recunosc, mi-a stârnit interesul.

A început antrenamentele de atletism în martie 2017

Nicoleta s-a apucat de atletism în 4 martie 2017. Își amintește fără ezitare momentul: ”Artur Mikloș, întors acasă de la București, a dorit să înființeze un club sportiv aici, la Târgu Lăpuș. Și să dea mai departe cunoștințele acumulate în cariera de sportiv de performanță. În acea perioadă eu cochetam cu ideea de a face sport pentru sănătate, deoarece aveam un loc de muncă sedentar și simțeam nevoia de a face mișcare. Așa am început antrenamentele în Târgu Lăpuș”.

Are centura verde la karate, dar a iubit mereu atletismul

”Gena” pentru sport, Nicoleta o avea, dat fiind că tatăl ei a practicat lupte libere în tinerețe. Așa că a orientat-o spre arte marțiale. În anii de liceu Nicoleta a practicat karate, stilul shotokan. A obținut centura verde. ”Dar eu încă de când eram mică am simțit o afinitate pentru atletism. Țin minte că mă uitam la televizor și o vedeam pe Gabriela Szabo, în perioada sa de glorie, îmi plăceau finish-urile ei tari și stilul de abordare a cursei. Însă conjunctura pentru a practica atletismul nu s-a ivit până în 2017…”, mărturisește campioana mondială.

Primul an de atletism, prima cursă câștigată

Și cum uneori timpii de așteptare se comprimă atunci când pasiunea, talentul și munca se împletesc, încă din primul an de atletism Nicoleta a urcat pe un podium (la Țibleș Marathon, proba semimaraton). După care rezultatele au început să curgă. Doar în acest an Nicoleta a cucerit deja patru titluri de campioană națională Masters (categoria F35+) la alegare montană, șosea și pistă (1.500m, 5.000m).

Totul a culminat însă la începutul acestei luni, când – în Austria – la Campionatul Mondial de alergare montană Masters sportiva legitimată la ACS Athletic Târgu Lăpuș a câștigat medalia de aur. ”Proba 7.5km, 750m, 2100m altitudine! Un vis împlinit, un rezultat muncit, cu un program de pregătire adecvat!”, a scris Nicoleta la momentul pe contul de socializare.

”Acest titlu mondial l-am mentalizat de multe ori”

Medalia de aur mondial nu a venit ca o surpriză, după cum mărturisește Nicoleta pentru eZiarultău: ”Am sperat la titlul mondial, dar nu m-am gândit că se va materializa în acest an, la prima deplasare la o competiție internațională alături de echipa Masters România. Acest titlu mondial l-am mentalizat de multe ori, când îmi era greu la antrenamente. Am știut pentru ce muncesc, titlul mondial a fost un țel, un obiectiv de atins”.

Așa cum e și firesc, amintirea cursei nu s-a estompat deloc: ”Am realizat că voi câștiga locul I abia după ce am trecut linia de finish, pentru că m-am duelat ultimii 3 km cu concurenta Cehiei. Ba eu, ba ea am condus cursa. Cu 500 m înainte de finish eram umăr la umăr cu ea. Atunci mi-am sus că este momentul să dau tot ce pot. Și am reușit să câștig cursa. A fost o bucurie imensă, neverosimilă”.

”M-a așteptat la finish și m-a luat în brațe”

Iar după linia de sosire pe noua campioană mondială o aștepta Artur Mikloș, mentorul, antrenorul și partenerul ei de viață. ”Artur a fost primul cu care am împărtășit acest succes, el m-a așteptat la finish și m-a luat în brațe. Desigur, după aceea colegii din echipa Masters România m-au felicitat, fiind extrem de bucuroși pentru acest rezultat deosebit”, povestește Nicoleta.

Și amintirea festivității de premiere este, încă, foarte vie: ”Pe podium am simțit mulțumire și satisfacție pentru rezultatul obținut. Am simțit că medalia reprezintă o încununare a muncii depuse în pregătire, mai ales la antrenamentele extrem de dificile. Am simțit că, pentru astfel de momente, merită tot efortul. Iar când imnul a fost intonat pentru mine, momentul a fost atât de solemn, așa de deosebit. Am simțit respect pentru România și pentru atletismul Masters din țara noastră”.

”Alergarea montană se potrivește stilului meu de alergare”

Nu întâmplător, consideră Nicoleta, că la alergare montană a obținut titlul mondial: ”Alergarea montană se potrivește stilului meu de alergare: pașii mici și deși. Este ceva deosebit să alerg pe munte, să admir peisajul la început și la final de concurs, deoarece pe parcurs nu am cum, sunt prea focusată la alergare. Iar Târgu Lăpuș, situat într-o zonă geografică cu multe dealuri, vrând-nevrând îmi oferă posibilitatea să mă antrenez pe teren variat și să am organismul adaptat pentru astfel de alergări”.

Pregătire sistematică și un strop de… aliniere planetară

”Rețeta” pentru succes a fost preparată în mare parte de Artur Mikloș, după cum subliniază campioana mondială: ”Rețeta constă într-un program de pregătire sistematic: 5-6 antrenamente/săptămână, alimentație sănătoasă, vitaminizare, odihnă. Dincolo de un program de pregătire specific riguros, am atins forma fizică exact la timpul potrivit, iar forța mentală a făcut diferența în acest concurs, fiind un traseu destul de dificil, cu finish-ul în pantă.

Așa că a fost important că alte ingrediente implicate în pregătirea mea au fost spiritualitatea și munca cu mine însămi: autoobservarea zilnică, comunicarea cu Sinele, dezvoltarea intuiției, toate au un rol foarte important în evoluția noastră ca și ființe umane, din toate punctele de vedere. Succesul vine atunci când ești pregătit să-l primești!”

Un pic de aliniere planetară a fost, însă, implicată în obținerea acestui rezultat, dincolo de ”rețeta” deja divulgată. ”Coincidență sau nu, poate s-au aliniate și stelele, nu zic nu, am câștigat titlul de campioană mondială exact la 4 ani și jumătate de când am început antrenamentele. În 4 martie 2017 am făcut primul antrenament pe pista de atletism din orașul Târgu Lăpuș, iar în 4 septembrie 2021 am obținut titlul mondial în Telfes im Stubai”, face socotelile Nicoleta.

”Îmi spun că sunt puternică, că sunt pregătită”

Succesul Nicoletei este cu atât mai mult de apreciat cu cât sportul pentru ea este o pasiune. În viața de zi cu zi Nicoleta este polițist local în cadrul Primăriei Târgu Lăpuș. Cam cum arată o zi obișnuită pentru Nicoleta? Ne-am întrebat și noi. O zi obișnuită de weekend începe în jurul orei 6.30-7.00, cu un mic dejun ușor, pregătirea pentru antrenament, antrenamentul propriu-zis, masa de prânz, repriza de odihnă și, apoi, program liber. În zilele de muncă, antrenamentul se mută seara.

Și sportiva din Târgu Lăpuș mai adaugă un ingredient la programul ei uzual: ”Pregătirea mentală este foarte importantă, mai ales în sportul de performanță. Mă automotivez permanent cu încredere și curaj. Îmi spun că sunt puternică, că sunt pregătită. Iar dacă mai am dubii, îmi amintesc de antrenamentele grele pe care am reușit să le fac și așa capăt încredere”.

Țese zgărdane tradiționale

Când vrea să se relaxeze, Nicoleta țese zgărdane și coliere din mărgele: ”Pe unele le port eu, pe altele le dăruiesc prietenelor mele, ocazional particip la expoziții alături de meșterii populari din zonă. Am învățat îndeletnicirea din tutoriale de pe YouTube, iar pentru modele tradiționale sursa mea de inspirație sunt femeile din satul Rogoz, unde am copilărit, femei care se mai ocupă și azi cu păstrarea tradițiilor”.

”Felicitări, mami! Mi-a fost dor de tine!”

Nicoleta are un băiețel, Daniel, care împlinește 8 ani luna aceasta și merge de luni la școală în clasa a II-a. ”Practică și el atletismul, de la 4 ani, are deja în palmares 10 cupe și multe medalii”, spune Nicoleta cu mândrie, adăugând: ”După ce am obținut medalia de aur în Austria Daniel m-a felicitat la telefon, iar la întoarcere m-a așteptat alături de bunici cu un cel mai scump buchet de flori pe care l-a găsit la florărie și mi-a spus: «Felicitări, mami! Mi-a fost dor de tine!»”

Daniel și bunicii nu au fost singurii care au așteptat-o pe campioana mondială la întoarcerea acasă în Țara Lăpușului: ”Am fost primită cu multă bucurie și căldură de familie, de membrii clubului ACS Athletic Tg. Lăpuș, de colegii mei de la primărie în frunte cu primarul Leșe Mitru. Aș vrea să profit și să îi mai mulțumesc o dată lui Artur pentru pregătire, ghidaj și toată susținerea. Să mulțumesc familiei, clubului ACS Athletic Tg.Lăpuș, Primăriei Târgu Lăpuș, echipei Masters România, coordonată de către profesori Valeriu Rosetnic și Gabriel Brănișteanu”.

”Țelul meu următor este să dublez performanța obținută acum în Austria”

Ieri Nicoleta a concurat din nou. De data aceasta la ”Țibleș Marathon” în Bistrița. În 26 septembrie vine la ”Baia Mare HalfMarathon”. ”Știi cum se spune că e greu să ajungi sus, dar este și mai dificil să rămâi acolo… Deocamdată, la Masters, mai sus de atât nu se poate, deoarece nu există Olimpiadă Masters. Așa că țelul meu următor este să dublez performanța obținută acum în Austria, iar în 2022 să-mi apăr titlul în Irlanda. Și înainte de Mondialele de alergare montană de anul viitor voi participa la Campionatele Mondiale în aer liber (pistă, cros, șosea) din Finlanda”, divulgă atleta din Târgu Lăpuș planurile de viitor. Și tare cred că îmi va da prilejul să mai povestesc cu ea și în preajma altor medalii strălucitoare…

Spicuiri din palmaresul Nicoletei Sasu

2017
– premiul I la Țibleș Marathon, proba semimaraton;
2018
– cel mai bun timp la 10km în cadrul Bucharest HalfMarathon: 42′ 17″; premiul I la Țibleș Marathon, proba semimaraton; premiul I la Maratonul ”1 Decembrie” București, proba semimaraton;
2019
– cel mai bun timp la semimaraton (21km) în cadrul Bucharest Marathon: 1h 29′ 57″; premiul I la Brașov International Marathon, proba semimaraton; premiul I la Țibleș Marathon, proba semimaraton;
2021
– campioană mondială la alergare montană, F35, proba 7.5km, Campionatul Mondial de alergare montană Masters de la Telfes im Stubai (Austria); 4 titluri de campioană națională Masters, F35+, la alegare montană, șosea, pistă 1.500 m și pistă 5.000 m.

Ramona-Ioana POP
Foto și video din arhiva personală Nicoleta Sasu

CITEȘTE ȘI:
Alergare montană | O atletă din Țara Lăpușului, campioană mondială la Masters

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.