Despre sănătatea mintală nu s-a prea vorbit o vreme bună. Și, totuși, nu poți fi bine fizic dacă nu ești bine psihic!

Chiar dacă efectele dezechilibrului psihic se văd în timp, uneori chiar în ani de zile, n-am văzut om bolnav care să fi fost liniștit și fericit înainte de declanșarea bolii. Eu n-am văzut.

Primim instrucțiuni când ne cumpărăm un telefon, o mașină de spălat, un cuptor cu microunde. Dar pentru creier nu primim nimic… 🙂 Sănătatea mentală (și sănătatea, în general) e responsabilitatea fiecăruia. Oricât am vrea să băgăm capul în nisip ca struțul, cred că ar fi vremea să vorbim despre asta și să înțelegem că, dacă în trecut lucrurile puteau fi altfel gestionate (ca în gluma aceea: “mama îmi dădea două palme și îmi stabiliza psihicul” 😁), acum nu mai merge! Și asta din simplul motiv că (vedeți bine…) nici lumea/viața nu mai e la fel.

Am fost obișnuiți să căutam succesul în lucrurile materiale și-n rolurile sociale și profesionale pe care le jucăm pe scena vieții. Azi, încet-încet, înțelegem că succesul nu e în afara noastră, ci în noi. Un om bogat este un om sănătos. Nu doar fizic, ci și psihic. Un om sănătos are o mulțime de dorințe. Un om bolnav are una singură: să fie sănătos!

La mulți ani sănătății mintale! Cea fără de care orice formă de succes material nu înseamnă fix nimic!

Ela BALAJ
psiholog clinician & psihoterapeut integrativ

Imagine de S. Hermann F. Richter de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Cum recunoști o persoană evoluată? Acționează din spațiul dragostei, nu din cel al fricii!
Nu mai trăi o viață care nu e a ta!
Psiholog Ela Balaj: ”Lipsa iubirii de sine e una dintre principalele cauze pentru care ajungem la dezechilibre”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.