Invitație la introspecție (Sursă Street Delivery Baia Mare, credit Georgi Hlihor)

Timp de două zile, o zonă abandonată în uitare din centrul orașului Baia Mare va fi revitalizată. Prin proiecte artistice, educaționale și civice. În cadrul ediției 2022 a Street Delivery Baia Mare. Un laborator de idei ”însuflețite de iluzia unui paradis citadin posibil”.

1 și 2 octombrie, a patra ediție a festivalului Street Delivery Baia Mare

Programat în 1 și 2 octombrie în Parcul Dacia, Street Delivery Baia Mare se dorește a fi o pledoarie pentru recuperarea spațiului public în beneficiul oamenilor. Și un apel pentru dezvoltare comunitară prin politici incluzive, educație și cultură. ”Regenerarea cartierelor vechi, atragerea investițiilor în orașele medii sau consensul social, păstrat dincolo de ciclurile electorale, se numără printre temele care vor puse în discuție, direct în stradă, la cea de-a patra ediție a festivalului Street Delivery Baia Mare. Evenimentul este un eco-manifest educativ, gândit pentru pentru a le oferi oamenilor experiența orașelor efervescente și prietenoase, deschise tuturor locuitorilor lor”, se arată în prezentarea ediției 2022 a Street Delivery Baia Mare.

O ediție în care Parcul și Cinematograful Dacia, abandonate în ultimele decenii, își revendică uitatele roluri de zone frumoase ale orașului. ”Vor fi revitalizate pentru două zile prin proiecte artistice, educaționale și civice. Reprezentanți ai scenei culturale, autorități locale, alături de activiști și de jurnaliști specializați pe subiecte de urbanism și mediu vin în parc pentru două seri de teatru, film documentar sau muzică alternativă, pentru zarva unui târg urban, dar mai ales pentru a pune întrebări sau pentru a formula răspunsuri cu privire la viitorul unui oraș în plin proces de transformare”, informează sursa citată.

Se caută locuri publice din oraș în care tinerii artiști să poată cânta

De la un atelier de reparat biciclete, la experimente acustice. Trecând prin poezie și improvizație. Cu un popas într-un micro groove cosmic. Depănând povestea plasticului. Sau testând instrumente muzicale. ”Street Delivery Baia Mare este un laborator de idei care amestecă proiecte antreprenoriale cu arta urbană, ateliere, expoziții, proiecte verzi și muzică, toate însuflețite de iluzia unui paradis citadin posibil. Muzicieni, trupe emergente sau peformeri, alături de poeți sau de grupul ucrainienilor refugiați în Baia Mare sunt invitați în agora pentru a dezbate problemele curente ale orașelor, în căutarea unor soluții adaptate noilor viziuni comunitare”, precizează organizatorii.

Și să nu uităm. Street Delivery caută soluții pentru a pune la dispoziția tinerilor artiști spații special amenajate, astfel încât aceștia să poată cânta în diverse locuri publice. În intervale orare convenabile. Cei de la Street Delivery Baia Mare explică: ”Fenomen internațional pentru o categorie boemă, busking-ul este pentru unii chiar un mod de viață, cu adevărate turnee pe care mulți artiști le organizează, selectând în circuit orașe care au locuri legale pentru spectacol stradal (pitches)”.

Street Delivery Baia Mare este un proiect dezvoltat de Asociația City Makers, în parteneriat cu Primăria Baia Mare.

Sursă informații și foto: Street Delivery Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
SoundBeatsTime – muzică și educație pentru tineri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.