Expoziția itinerantă „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”, în care sunt implicate și două muzee din Maramureș, ajunge în Cluj-Napoca. Inițiată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și derulată ca un parteneriat între 12 muzee dintre țară, expoziția reunește 36 de piese de port și podoabe tradiționale care și-au început călătoria prin România pornind din Bistrița în aprilie 2022.

Următoarea gazdă este Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, acolo unde „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite” va fi vernisată joi, 2 februarie, la ora 13.00. ”Povestea este despre lucruri simple și bucuria unor întâlniri. Călătoria urmărește firul unor povești pentru a vedea ce ne apropie și ce ne unește ca neam. Expoziția își propune să descifreze ce mesaje ne transmit strămoșii, cum era viața de odinioară, care era îmbrăcămintea purtată în zile obișnuite, dar și în sărbători”, se arată în prezentarea evenimentului.

Proiectul care stă la baza expoziției pune în prim-plan piesele de port. Muzeele participante au propus pentru documentare obiecte din patrimoniu mobil specifice atât românilor, cât și celorlalte minorități naţionale prezente în diferite zone ale țării. ”Prin această expoziţie comună, itinerantă, încercăm să surprindem caracteristicile zonelor etnografice pe care le reprezintă fiecare muzeu. Expoziția are și un catalog, inedit, realizat sub forma unui ziar foarte atractiv, cu impact în mediul online. Cu numele sugestiv de Z.MEU. Ziarul de muzeu, acest catalog va fi distribuit gratuit la data vernisajului de la Cluj”, precizează sursa citată. Maramureșul este reprezentat în acest proiect de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară și Muzeul Maramureșan.

Expoziția rămâne la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca până în 26 februarie.

Sursă informații: Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Sursă foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

CITEȘTE ȘI:
Două muzee din Maramureș, implicate în Z.MEU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.