”Stand Up” – training pentru a contribui la prevenirea hărțuirii stradale | video

Imagine de la Pixabay

”Stand Up” este un program de training conceput pentru a contribui la prevenirea hărțuirii stradale și la construirea unor spații sigure, incluzive pentru toți.

”Dacă vedem că o persoană cade sau scapă ceva pe jos, imediat sărim în ajutor. De ce nu avem aceeași reacție și atunci când suntem martori la hărțuirea sexuală? Vedem că se întâmplă, dar ne uităm stânjeniți în altă parte. Simțim nevoia să spunem ceva, dar rămânem tăcuți. Vrem să facem ceva în privința asta, dar nu știm ce. Sau, mai rău, ajungem să credem că nu e «mare lucru»”.

Pornind de aici, L’Oréal Paris în parteneriat cu ONG-ul Right to Be au creat programul de training ”Stand Up”: ”pentru a proteja respectul de sine al femeilor și bărbaților de pretutindeni, prin crearea unor instrumente care ne vor ajuta să intervenim în siguranță atunci când suntem martori la hărțuire în spațiile publice”.

Hărțuirea stradală nu este întotdeauna ușor de identificat: indiferent dacă înseamnă comportament nedorit verbal, nonverbal sau fizic, el este hărțuire. Că e vorba de priviri insistente, gesturi inadecvate și nedorite, fluierături, comentarii sugestive, atingeri și îmbrățișări nedorite sau expuneri indecente, tot hărțuire este.

Misiunea programului ”Stand Up” este aceea de a atrage atenția asupra problemei hărțuirii stradale și de a oferi o metodologie 5D, formată din cinci pași ușor realizabili, prin intermediul căreia să putem acționa atunci când suntem confruntați cu o asemenea situație. ”În întreaga lume, 80% dintre femei au fost victime ale hărțuirii stradale și 85% din oameni au declarat că nu sunt destul de pregătiți pentru a interveni atunci când sunt martori”, se arată pe site-ul programului care vizează – pe termen lung – să creeze o cultură în care hărțuirea stradală să nu mai fie un comportament acceptabil.

Care sunt cei 5D?
  • Distrage: pretinde că ești un prieten/ă, întreabă cât este ceasul, provoacă distragerea atenției, fii creativ/ă.
  • Deleagă: găsește o persoană în poziție de autoritate (de exemplu un profesor, un barman sau un șofer de autobuz) și cere-i să intervină.
  • Documentează: privește cu atenție, notează sau filmează scena de hărțuire, oferă-i victimei poza și nu posta niciodată online și nu folosi materialul fără permisiunea acesteia.
  • După hărțuire: liniștește persoana hărțuită după incident și confirmă-i că acest comportament a fost greșit. Fii prieten.
  • Direcționează: vorbește tare și adresează-te hărțuitorului, abate-i atenția de la persoana hărțuită. Dacă răspunde, ignoră, nu escalada conflictul. Folosește direcționarea ca ultim resort pentru a preveni violența. Siguranța, a ta și a persoanei hărțuite, este pe primul loc.
  • Mai multe detalii, aici.
  • Urmează aici trainingul online de 10 minute.

Sursă: Stand Up

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.