Rețeaua de socializare de pe net – la modul generic, nu una anume – e un plai liber, în care e posibil să ajungă și lupul să se teamă de oaie, fiindcă, nu-i așa?, sfera puterii se poate rostogoli ca la bursă, dintr-o clipă în alta. Depinde de cotații. Dacă prinde oaia o zi financiară bună, ajunge lupul să pască, iar coana oaie, la rândul dumisale, să mănânce fleici, piftie, jumări, slănină și cârnați. Și poate, dacă îi sare țandăra oii, îl și mușcă pe baciul ăl mai ortoman, ca să dea de gardul târlei cu balada Miorița.
Rețeaua de socializare e un spațiu liber în care fiecare poate spune ce-i trece prin preacinstita-i mansardă cerebrală, că doar nu-l doare tasta. Sau țeasta. Există postări cărora le dai like-uri, în vreme ce altele te scot din sărite. E un exercițiu al vieții de zi cu zi, la urma urmei, no comment, cum ar fi zis Burebista dacă inventa limba engleză înainte să prăjească viile.
Ceva mai greu de înțeles sunt cei care țin cu osârdie și scrâșnet de măsea – ca și cum ți-ar cădea o nicovală pe picior – să se manifeste precum un soi de Gică-contra. Dacă le spui că au făcut nas niște ghiocei, zic că nu e bine, că nu a fost ziua potrivită pentru împrimăvărare. Dacă le spui că e soare afară, îndată sunt în stare să-ți spună că e ceva conspirație la mijloc, că nu e soare cu buletin de-al nostru, e deghizat, e spion, e nărăvaș, strălucește de-al naibii, de fațadă.
La o știre că s-au plantat peste 2.500 de puieți în zona Târgu Lăpuș au fost unele reacții de genul că se sădește ca să avem ce tăia în viitor, că se fură pădurile etc. Oare chiar nu ne mai putem bucura că niște copii au plantat puieți, nu putem prețui o idee bună, trebuie să ne dăm cu drobul de sare în cap înainte de a aștepta să cadă, în caz că va pica? Știrea era că s-au plantat niște copăcei, nu era o analiză despre cât lemn se fură de prin păduri, fiindcă aici e treaba autorităților.
E drept că trăim într-o lume ciufulită, însă a reacționa cu arțag până și la știri pozitive e cam aiurea. Când nu vezi pădurea de copaci e semn că trebuie să te concentrezi, să scrutezi mai atent. Dacă nu poți, stai la șes, asta e.
Tiberiu Sabo
Foto: (c) eZiarultău
CITEȘTE ȘI: Invitație la un ritual de lună plină