Patric Iluț, ”The Flying Boy”, a primit un Wild Card pentru WST Street Skateboarding Rome, concursul care îl poate duce pe băimărean direct la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, la disciplina skateboarding. O performanță care stă sub semnul întrebării din cauza bugetului implicat. ”Oricine dorește să scrie o filă de istorie sportivă împreună cu Patric Iluț o poate face foarte simplu”, anunță Bogdan Iluț, tatăl băimăreanului zburător.

”Patric este primul român care participă la un concurs de skateboarding la acest nivel”

Patric Iluț (14 ani), sportiv legitimat la ACS Extrem Rivulus Baia Mare, a primit un Wild Card pentru WST Street Skateboarding Rome. Concursul care îl poate duce pe băimărean direct la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. ”Asta înseamnă că Patric este primul român care participă la un concurs de skateboarding la acest nivel. Nu mai tebuie să menționez că această invitație înseamnă enorm, mai ales că noi nici măcar nu avem o federație de specialitate în România”, subliniază Bogdan Iluț – președinte ACS Extrem Rivulus.

WST Street Skateboarding Rome are loc în perioada 18-25 iunie. ”Este un concurs exclusivist, oferind rara și valoroasa oportunitate sportivilor de a-și reprezenta țara la cea mai prestigioasă competiție sportivă din lume. Competiția din Roma este singura capabilă să acorde calificări directe pentru Jocurile Olimpice din Paris”, menționează Bogdan Iluț.

La WST Street Skateboarding Rome se adună elita mondială a skateboardingului. Fiind aleși să participe cei mai buni 62 de sportivi, fără a face distincție de vârstă sau sex. ”Patric este primul sportiv român care a avut privilegiul de a primi o invitație la o astfel de competiție de amploare. Este important de subliniat că obținerea unei Wild Card reprezintă o distincție rară, rezervată doar pentru cei mai talentați sportivi de pe glob” explică președintele ACS Extrem Rivulus.

”Oricine dorește să scrie o filă de istorie sportivă împreună cu Patric Iluț o poate face foarte simplu”

Bucuria acestui Wild Card este imensă. La fel și efortul depus de Patric Iluț pentru a ajunge la acest nivel. Din păcate, bucuria nu este una deplină, cum subliniază tatăl performerului: ”Fără sprijinul oficial al unei federații specializate sau al statului român, Patric Iluț a strălucit în fața comitetului de selecție și a demonstrat un talent excepțional și o determinare fără limite. Devenind astfel primul român din istorie calificat la cel mai înalt nivel în skateboarding-ul mondial. Aceasta este o dovadă clară a potențialului incredibil al tinerilor sportivi din România, chiar și în absența unei infrastructuri adecvate care să le ofere suport în calificările pentru astfel de evenimente. Cu toate acestea, clubul unde este legitimat și familia lui se confruntă cu o provocare financiară majoră în ceea ce privește participarea lui Patric la WST Street Skateboarding Rome 2023”.

Pentru a asigura prezența băimăreanului la Roma, sunt necesare resurse financiare semnificative. Bugetul estimat luând în calcul strict cheltuielile esențiale (transport, cazare, masă, taxă de participare etc.) totalizează, după cum a făcut socotelile tatăl sportivului, circa 5.000 de euro.

”Oricine dorește să scrie o filă de istorie sportivă împreună cu Patric Iluț o poate face foarte simplu. Printr-o depunere cu specificația SUPORT PATRIC într-unul din conturile ACS Extrem Rivulus (RO93BTRLRONCRT0596392201 sau RO43BTRLEURCRT0596392201). ACS Extrem Rivulus este un ONG înscris în Registrul Entităților de Cult din România. Asta însemnând că sumele depuse pot fi deduse din impozit. Prin susținerea lui Patric în drumul său către WST Street Skateboarding Rome 2023 nu numai că veți sprijini un talent remarcabil, dar veți contribui și la dezvoltarea sportului skateboarding în România, amplificând șansele noastre de a obține o prezență de succes la Olimpiada de la Paris”, declară Bogdan Iluț.

Cluj-Napoca, 2022 (credit, Cristi Silaghi)
Patric Iluț – 6 ani
Prezența la Roma nu ar fi prima premieră din cariera băimăreanului zburător

Prezența lui Patric la selecta competiție de la Roma nu ar fi prima premieră a băimăreanului. Spicuim. În 2017, Patric ajungea în finala Campionatului Mondial de skateboarding. Și obținea astfel o mențiune în Cartea Recordurilor drept ”cel mai tânăr participant din toate timpurile într-o finală de campionat mondial”. ”The Flying Boy” avea atunci 8 ani!

În 2022, Patric încheia pe prima poziție singurul circuit mondial oficial de skateboarding, World Rookie Tour. La categoria sub 15 ani. Devenind astfel primul campion mondial la skateboarding pentru România.

În martie acest an, băimăreanul zburător era concomitent lider mondial în două sporturi olimpice diferite, unul de vară și unul de iarnă. Fiind liderul circuitului mondial de skateboarding, categoria Street. Precum și liderul clasamentului mondial la slopestyle snowboarding.

Sursă foto și video: ACS Extrem Rivulus Baia Mare, arhiva personală Patric Iluț

CITEȘTE ȘI:
Povestea băimăreanului care la 8 ani a intrat în Cartea Recordurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.