Traian Rareș Tuș, elev în clasa a XI-a D la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare, a obținut medalia de argint la a treia ediție a Balcaniadei de Fizică.

”Prima a fost pasiunea pentru fizică”

Palmaresul impresionant al băimăreanului Traian Rareș Tuș a început în 2017, cu un aur național obținut la fizică. ”Prima a fost pasiunea pentru fizică. Eram în clasa a VI-a și profesorul meu de fizică, Petrică Plitan, a avut o altfel de abordare a materiei, m-a luat prin surprindere și m-a făcut să îmi placă fizica. Tatăl meu de altfel anticipase că îmi va plăcea… Chiar din acel an (2017) am început să particip la olimpiada de fizică. La prima participare m-am calificat la națională și, spre surprinderea mea, am luat aur. Pasiunea pentru fizică nu s-a mai stins niciodată”, declara Traian pentru eZiarultău la începutul verii 2021.

Și dacă din zona fizicii a venit primul lui rezultat notabil, cea mai recentă performanță a lui Traian tot în fizică a fost obținută. Șincaistul a obținut medalia de argint la Balcaniadă. ”Rezultatul excelent obținut de Traian este rodul unei munci de ani de zile, cu participarea la numeroase concursuri de fizică, începând cu clasa a șasea. Felicitări, Traian! Felicitări, domnule profesor Petrică Plitan!”, este mesajul postat de reprezentanții colegiului băimărean.

Competiția (BPO3 2021) a fost organizată de Bulgaria, în sistem online. Elevi din 15 țări au participat (10 țări membre ale competiției și cinci invitate).

Palmaresul lui Traian

Reamintim. În plan național, Traian are medalii de aur la Olimpiada Națională de Fizică (2017, Tg. Jiu; 2019,Târgoviște; 2021, online) și la Olimpiada Națională de Astronomie (2018, Suceava; 2019, Breaza); argint la Olimpiada Națională de Fizică (2018, Breaza). În plan internațional, are medalie de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (2020, ”Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics” – online), argint la Olimpiada Internațională de Astronomie (2018, Sri Lanka), la Olimpiada Internațională de Astronomie (2019, România) și la Balcaniada de Fizică (2021, Bulgaria – online); bronz la Olimpiada Internațională Multidisciplinară (2021, ”International Zhautykov Olympiad”, Kazahstan – online).

Pagina Balcaniadei este disponibilă aici.

Ramona-Ioana Pop
Foto: arhiva personală Traian Rareș Tuș

 

CITEȘTE ȘI:
Traian Rareș Tuș: ”Dacă aș putea călători în univers, aș fi cel mai fericit om din lume”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.